Toen en Now - Omroep Berg en Dal

Deze week hebben we een gast bij "Toen en Now" van Omroep Berg en Dal, die zijn passie in de natuur vind, maar zeker ook in de cultuurhistorie: Peter Pouwels uit Groesbeek. Peter is actief in familieonderzoek, het LBG o.a. ook als gids, als vrijwillig molenaar op de Plasmolen, doet onderzoek naar historische toponiemen en is ook schrijver in het Milieujournaal.

Verder doet hij als heggenvlechter mee bij het NK-Maasheggenvlechten nabij Beugen en de Oeffelter Meent. Dit doet hij samen in een team van het LBG, en de periode is sinds 2005 altijd begin maart. De Brabantse Maasheggen zijn cultureel erfgoed, en hebben sinds medio 2018 zelfs de Unesco-status. Het aantal vlechters is in de loop der jaren toegenomen, en zelfs een beetje internationaal geworden door enkele buitenlandse teams, o.a. onze Oosterburen.

Peter vertelt er in deze herhaling van 10 maart 2012 over, ook dat er met de stroom van de Maas wordt meegevlochten. Maasheggen met doorns waren net als andere heggen vóór de komst van de prikkeldraad rond 1850, bedoeld als veekeringen in de uiterwaarden.

De uitzending is op zondagmiddag 1 augustus van 13.00 uur tot 14.00 uur, met een herhaling op maandagmorgen 2 augustus van 09.00 uur tot 10.00 uur.