09 oktober 2022

In 2022 is het 75 jaar geleden dat het Marshallplan tot stand kwam. Op 5 juni 1947 kwam de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken George C. Marshall met het plan naar buiten. De Europese staten moesten met een gemeenschappelijk herstelplan komen. Een maand later kwamen zestien Europese landen bijeen in Parijs. In september van datzelfde jaar werd een economisch herstelplan aan de Amerikaanse senaat overhandigd.

Ter ere van dit jubileum wordt van 3 augustus tot en met 9 oktober een tweetalige tentoonstelling georganiseerd in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.

Onder de noemer van het Marshallplan schieten de Amerikanen West-Europa te hulp bij de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. De financiële en materiële steun gaat gepaard met ideeën over internationale handel, productie en consumptie. Ook in Nijmegen en omgeving ging het Marshall Plan verder dan het herstel van verwoesting.

De tentoonstelling is onderverdeeld in de thema’s stad, platteland, huishouden en industrie. Via deze thema’s laat de tentoonstelling een onbekend aspect van het Marshall Plan zien, namelijk de impact die het trachtte te hebben op de levens van gewone Nederlanders. De tentoonstelling toont zo hoe opvattingen die wij vandaag de dag voor lief nemen historisch gegroeid zijn en hoe Nijmegen daarin verbonden is met Europese en internationale ontwikkelingen.

De tentoonstelling en het parallel-lopende lezingen en filmprogramma worden georganiseerd in samenwerking met de Radboud Universiteit, Stichting Friendship Albany Nijmegen en het Vrijheidsmuseum.

‘Nijmegen en het Marshallplan’ is gratis te bezichtigen van 3 augustus tot en met 9 oktober. Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, Marienburg 26 in Nijmegen, is geopend van woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00.u.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@omroepbergendal.nl.

Meer over

Deel dit artikel