Wijde luchten, weidse horizons en idyllische details: in een grensoverschrijdend project van het Rijn-Waal Museum Netwerk over de Provincie komt het historische landschap van de Nederrijn / Niederrhein weer tot leven. Het heeft landschapsschilders eeuwenlang gefascineerd. Tweehonderd jaar geleden oefende het gebied een grote aantrekkingskracht uit op jonge schilders als Barend Cornelis Koekkoek (Middelburg 1803-1862 Kleef) en Johannes Warnardus Bilders (Utrecht 1811-1890 Oosterbeek).

Aan weerszijden van de Duits-Nederlandse grens zijn twee musea gewijd aan het werk van de landschapsschilders: Museum Veluwezoom en Museum B.C. Koekkoek-Haus.

Museum Veluwezoom heeft haar thuisbasis in het middeleeuwse Kasteel Doorwerth (gemeente Renkum). De hoogtepunten uit de collectie van dit museum worden nu gepresenteerd in een unieke tentoonstelling in Kleve: Deze werken kunnen niet permanent worden tentoongesteld in Kasteel Doorwerth. Het museum presenteert er gewoonlijk tijdelijke tentoonstellingen.

Johannes Warnardus Bilders stichtte in Oosterbeek een schilderskolonie met kunstenaars die gefascineerd waren door het oorspronkelijke rivier-, bos- en heidelandschap. Hun werken vormen het zwaartepunt van de collectie van Museum Veluwezoom. Na de Tweede Wereldoorlog werd de traditie voortgezet met de kunstenaarsvereniging 'Rijn-Ouwe' (1955-1961).

De tentoonstelling in Kleef geeft met rond 50 schilderijen een overzicht van de landschapsschilderkunst in deze regio van de Romantiek tot het Realisme en is te zien van 1 mei t/m 30 oktober.

Aan de andere kant van de grens is de collectie van het B.C. Koekkoekhuis tot 2 oktober te gast in Kasteel Doorwerth met de tentoonstelling 'Koekkoek op bezoek'.

Meer informatie: www.museumveluwezoom.nl en www.koekkoek-haus.de.

Euregio Banner 16.9

 

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@omroepbergendal.nl.

Meer over

Deel dit artikel