18 januari 2022
03 april 2022

Museum Het Valkhof nodigt je uit voor een interactieve tijdreis langs de Romeinse Via Appia, één van ‘s werelds oudste wegen. Revisited Via Appia is het resultaat van jarenlang multidisciplinair onderzoek. De tentoonstelling verbindt  academisch en artistiek onderzoek en biedt een verfrissend perspectief op de ‘regina viarum’ (koningin der wegen). Volg de voetsporen van de miljoenen mensen die hier vanaf de Romeinse tijd overheen zijn gelopen en ervaar hoe de weg in de loop van de tijd is veranderd.

De meer dan 500 kilometer lange Via Appia, vernoemd naar initiatiefnemer en Romeinse censor Appius Claudius Caecus, werd aangelegd vanaf 312 v. Chr. De weg loopt van Rome naar het huidige Brindisi en had vooral de functie legertroepen te verplaatsen. Daarnaast verbond de Via Appia verschillende economische centra en werd zij gebruikt voor handelstransporten. Na de Romeinse tijd is de Via Appia in verval geraakt en zijn veel grafmonumenten overwoekerd, afgebroken en hergebruikt als bouwmateriaal.

In Revisited Via Appia vertellen kunst en wetenschap, aangevuld met 3D technologie, het verhaal van de continu veranderende blik op deze unieke Romeinse weg. De bezoeker kruipt in de huid van de oude beeldmakers en de moderne archeoloog en maakt een tijdreis over de Via Appia door de eeuwen heen.

Bekijk hier het volledige activiteitenprogramma van REVISITED Via Appia: 

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@omroepbergendal.nl.

Meer over

Deel dit artikel