18 januari 2022
03 maart 2022

18 januari t/m 3 maart: 50x Jozef Israëls

Deze winter is er een unieke kans om met uw neus boven een Jozef Israëls te hangen. Van 18 januari tot 3 maart worden er vijftig fotogravures van het werk van Israëls tentoongesteld in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.

Jozef Israëls wordt tot op heden gezien als één van de belangrijkste en invloedrijkste schilders van Nederland. Hij was een prominent lid van de Haagse School en werd door zijn tijdgenoten geroemd als de nieuwe Rembrandt. Met name zijn werken van strandgezichten, vissers-taferelen en voorstellingen uit de joodse geschiedenis brachten hem faam.

Ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag ontving hij een map met vijftig gravures van zijn meest beroemde werken. Eén versie van deze map is nu in het bezit van Nijmegenaar prof. Dr. Chris van Weel, een nazaat van Israëls, die ze ter beschikking stelt in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.

Dit geeft een unieke kans om deze vijftig gravures in eigen persoon te bewonderen. Door middel van de gravures zal worden ingegaan op het leven en werk van Israëls.

Naast de tentoonstelling zullen er wekelijks lezingen georganiseerd worden in het thema van Israëls en zijn omgeving. Ook zal er een speciale middag zijn voor kinderen georganiseerd in samenwerking met Theatergroep Gras. Ook de Nijmeegse onderzoeker en tentoonstellingsmaker Mariska Jansen zal meer vertellen Israëls en zijn verhouding tot de Joodse gemeenschap.

Onze deur staat open van woensdag tot en met zondag tussen 13:00 en 17:00, toegang is

gratis. Je vindt het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis in het hart van Nijmegen aan Mariënburg 26, geopend van woensdag t/m zondag van 13.00.u. tot 17.00.u. De toegang is gratis.

Meer informatie: www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@omroepbergendal.nl.

Meer over

Deel dit artikel