Lezing: De Cenakelkerk: een on-Nederlandse schatkamer - Omroep Berg en Dal
14 december 2021
14 november 2021

De Kunsthistorische Kring Nijmegen heeft prof. dr. Herwi Rikhof uitgenodigd voor een lezing over de architectuur en het iconografische programma van de Cenakelkerk in Heilig Landstichting. De lezing vindt plaats op dinsdag 14 december van 19.30 tot 20.30.u. in het Elinor Ostromgebouw (eerste verdieping) aan de Heyendaalseweg 141 in Nijmegen. De lezing is ook online te volgen via Zoom.

Rikhof is emeritus hoogleraar systematische theologie en als pastor verbonden aan deze kerk. Nog recent schreef hij het boek ‘Een schatkamer voor pelgrims. De Cenakelkerk van de Heilig Landstichting.’ Tegenwoordig maakt de kerk deel uit van ‘Grootste Museum van Nederland’, een project van het Catharijneconvent.

De Cenakelkerk werd tussen 1913 en 1915 gebouwd als parochiekerk en bedevaartsoord in opdracht van priester Arnold Suijs. Architect Jan Stuyt was verantwoordelijk voor de bouw en de decoratie werd toebedeeld aan kunstenaar Piet Gerrits. Zij lieten zich inspireren door hun pelgrimsreis naar het heilige land. De kerk is uniek in de Nederlandse kerkarchitectuur en kan vanwege zijn gelijkenis met de vroegchristelijke bouwkunst en Arabische stijlen worden gezien als een voorbeeld van Oriëntalisme. Het interieur van de kerk is versierd met mozaïeken en schilderingen. Alle voorstellingen zijn op enigerlei wijze verbonden met de zaal van het Laatste Avondmaal (het Cenakel).

In de lezing laat Herwi Rikhof ons kennismaken met deze bijzondere on-Nederlandse schatkamer voor pelgrims. Hij gaat in op de ontstaansgeschiedenis van de kerk, de architectuur en het unieke iconografische programma dat is uitgevoerd door Piet Gerrits.

Aanmelden via www.ru.nl/kkn voor het fysiek of online bijwonen van de lezing. Het tonen van een coronatoegangsbewijs is verplicht.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@omroepbergendal.nl.

Meer over

Deel dit artikel