Bahlmann & Co, een vergeten warenhuis - Omroep Berg en Dal
17 november 2021
19 december 2021

17 november t/m 19 december – Bahlmann & Co, een vergeten warenhuis

In 1839 laat Bernhard Bahlmann de Nijmegenaren kennis maken met een totaal nieuwe manier van winkelen. Hij opent het allereerste warenhuis van Nijmegen. Een winkel met grote etalages, zodat de mensen hun ogen uitkijken naar de overdaad van waren die er uitgestald zijn. Bahlmann verkoopt als eerste confectiekleding en strooit met aanbiedingen. Maar het belangrijkste is dat er in het warenhuis van Bahlmann & Co. het hele jaar nieuwe voorraden te koop zijn. Vóór die tijd was iedereen aangewezen op jaarmarkten, die maar twee keer per jaar plaats vonden. Door de komst van Bahlmann & Co. is het moderne ‘winkelen’ ontstaan. 

In de tentoonstelling “Bahlmann en Co. Een vergeten warenhuis” wordt het verhaal van dit bijzondere bedrijf en deze bijzondere man verteld. Bernhard Bahlmann had een speciale band met Nijmegen en opende hier niet alleen één van zijn eerste filialen, maar vestigde hij ook twee katoenfabrieken, speciaal voor de handel met Nederlands-Indië. Bovendien liet hij aan de Postweg zijn kolossale zomerhuis neerzetten. Op het hoogtepunt van zijn succes had hij 20 grote warenhuizen in Nederland.

De expositie wordt geopend op woensdag 17 november en zal tot en met 19 december te zien zijn in Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis , geopend iedere woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00.u. De toegang is gratis.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@omroepbergendal.nl.

Meer over

Deel dit artikel