Horizon in Museum Het Valkhof - Omroep Berg en Dal
20 oktober 2021
02 januari 2022

Met de tentoonstelling Horizon is vanaf 15 oktober een vijfdelige reeks prikkelende tentoonstellingen onder de titel Moonshot van start gegaan. In samenwerking met hoogleraren, docenten en studenten aan de Radboud Universiteit brengen gastcuratoren Jessica Helbach en Flos Wildschut in een groots beeldend onderzoek kunst en wetenschap bij elkaar. Aanleiding voor de reeks is de eerste ‘foto’ van een zwart gat, die in 2019 werd gemaakt.

De thema’s van de tentoonstellingen – Horizon, Space, Wave, Time, Black Hole – bieden steeds een andere kijk op het onderzoek naar ruimte, tijd, grenzen en de vraag hoe ver onze waarneming reikt. De serie onderstreept de samenwerking tussen Museum Het Valkhof en de Radboud Universiteit en vormt de aanloop naar het 100-jarig jubileum van de universiteit in 2023.

Illustraties in bijzondere boeken uit de bibliotheek van de Radboud Universiteit en oude instrumenten uit verschillende wetenschappelijke collecties van Nederlandse musea laten ons zien hoe essentieel de aardse horizon voor onze ruimtelijke oriëntatie is geweest. In het verleden fungeerde deze als een belangrijk baken voor navigatie en metingen. In de tentoonstelling  laten kunstwerken uit de collecties van Museum Het Valkhof en andere musea, van particuliere verzamelaars en van hedendaagse beeldend kunstenaars de horizon zien als bron van inspiratie en onderzoek.

Met de aardse horizon als vertrekpunt neemt Horizon je mee op een reis met zeevaarders en ruimtevaarders; op zoek naar een ongrijpbare lijn, die we, hoe lang we ook reizen, nooit zullen bereiken.

Meer informatie: www.museumhetvalkhof.nl.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@omroepbergendal.nl.

Meer over

Deel dit artikel