Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Stenen eruit, plantjes erin !. Foto: Omroep B&D
Ook wethouder Ria Barber helpt mee. Foto: Omroep B&D

Ook wethouder Ria Barber helpt mee. Foto: Omroep B&D

GROESBEEK-BREEDEWEG - Inwoners van Breedeweg staken op vrijdag 30 september de handen uit de mouwen tijdens een Groene Doe-dag. Op twintig adressen vervingen zij een deel van de tegels in de tuin door groen. Ook de basisschool heeft een deel van het schoolplein vergroend. De Groene Doedag is een project waarbij wordt samengewerkt door Klokholding, De Variabele, Forte Welzijn, Oosterpoort, Waterschap Rivierenland, gemeente Berg en Dal, Operatie Steenbreek Breedeweg en zo'n 60 vrijwilligers.

Gratis plantjes en materialen

De inwoners gingen vrijdag tussen 12.00 en 17.00.u. aan de slag met de aanleg van de tuintjes. De organisatie zorgde voor de afvoer van de tegels en leverde gratis plantjes, materiaal, begeleiding en gezelligheid. De vrijwilligers hielpen de inwoners of deden andere klusjes.

Ook wethouder Ria Barber helpt een handje: "We weten met z'n allen, we moeten wennen aan de klimaatveranderingen. Soms valt er daardoor heel veel regen, soms brengt het juist heel veel warmte. Heel belangrijk dus dat er meer groen komt en minder tegels".

Enthousiaste deelnemers

Meer groen in de buurt ziet er niet alleen mooi uit, het helpt ook tegen wateroverlast en verdroging. De afgelopen weken konden inwoners zich aanmelden voor de Groene Doe-dag. Twintig van hen besloten dat te doen. Inwoner Wil Klaassen is blij met de actie. “Ik heb al heel veel planten in mijn tuin, nu ga ik de grintstroken ook vergroenen.” Iets verderop staat Willem Huisinga stralend bij zijn nieuwe tuintje. “Ik ben hier heel gelukkig mee”, zegt hij. En ook David Buckingham is enthousiast: “Ik sta hier honderd procent achter, omdat ik alles steun waarmee we onze leefomgeving vergroenen. Én ik ben heel blij met mijn tuintje.”

Geen kleine boompjes, maar bijvoorbeeld een grote kastanjeboom van 18 jaar oud en 6 a 7 meter hoog. Hierdoor wordt het schoolplein koeler en komt er schaduw

Niet alleen de tuintjes, ook een deel van het schoolplein in het dorp is vergroend. Directeur Hans van Rijn kijkt tevreden naar de graafwerkzaamheden op het plein. "Dit is een mooi begin van de vergroening van het schoolplein", zo zegt de directeur. "Er komt een groen eiland en we hebben ook al bomen besteld. Geen kleine boompjes, maar bijvoorbeeld een grote kastanjeboom van 18 jaar oud en 6 a 7 meter hoog. Hierdoor wordt het schoolplein koeler en komt er schaduw. Operatie Steenbreek helpt ons vandaag met het weghalen van heel wat zand en tegels, en daar zijn we erg blij mee".

Naast deze vergroeningsacties kreeg de speeltuin ook een opfrisbeurt. Op het Kerkplein stonden kraampjes en er was een springkussen. Ook was er een prijsuitreiking voor kleurplaten en puzzels.

Steenbreek Beedeweg

De Groene Doedag is onderdeel van ‘Breedeweg maakt ruimte voor water’. Met dit project pakken de gemeente Berg en Dal en Waterschap Rivierenland wateroverlast en verdroging in Breedeweg aan. In een groene omgeving kan het regenwater bij hoosbuien gemakkelijk wegzakken in de grond. Daarmee voorkomen we dat het riool wordt overbelast én voorkomen we ondergelopen kelders en natte voeten. Bovendien zorgen bomen en struiken ervoor dat het koeler blijft in de zomer. Want stenen warmen op en houden de hitte lang vast. En een groene omgeving is een paradijs voor vogels en vlinders. Daarom zegt Operatie Steenbreek: Stenen eruit, GROEN erin! Meer informatie: www.steenbreekbreedeweg.nl.

Stenen eruit, plantjes erin ! - Foto: Omroep B&D

Deel dit artikel