Er wordt binnenkort weer gevaccineerd tegen corona. Foto: ANP

Er wordt binnenkort weer gevaccineerd tegen corona. Foto: ANP

NIJMEGEN - De eerste Gelderlanders hebben al een uitnodiging voor een herhaalprik tegen corona gekregen. Vanaf vandaag kunnen alle 12 tot 59-jarigen die ook in aanmerking komen voor de griepprik een oproep verwachten.

De herhaalprik is geen boosterprik. De zogenoemde booster was gebaseerd op het oude vaccin, de herhaalprik op het nieuwe. Het RIVM en de GGD houden daarom nu de term herhaalprik aan. Het doel is om de werking van de basisvaccinatie te versterken. Dit geeft - tijdelijk - extra bescherming tegen corona.

Alleen mensen die deze basisvaccinatie hebben komen in aanmerking voor een herhaalprik. Deze mag alleen worden gezet als een vorige vaccinatie of covidbesmetting minimaal drie maanden geleden is. Het vaccin dat nu wordt gegeven is nieuw en beschermt tegen meer varianten van het coronavirus, bijvoorbeeld ook tegen omikron. Eerdere vaccins beschermden alleen tegen de originele Wuhan-variant.

Wanneer ben ik aan de beurt?

  • De eerste uitnodigingen zijn uitgegaan van het RIVM aan mensen vanaf 60 jaar. Ook zorgmedewerkers hebben via de eigen werkgever een uitnodiging gekregen.
  • Vanaf 4 oktober krijgt de groep 12 tot 59-jarigen die al jaarlijks wordt uitgenodigd voor de griepprik ook een uitnodiging voor een herhaalprik via de huisarts.
  • Daarna is iedereen van 12 tot en met 59 jaar aan de beurt die niet in de risicogroep valt. Deze mensen krijgen geen uitnodiging. Ze moeten zelf een afspraak maken. Dit kan waarschijnlijk vanaf eind oktober.

De Gelderse GGD's laten weten dat ze weer zijn opgeschaald en het lijkt erop dat ze overal goed zijn voorbereid. "Het vinden van goed gekwalificeerd personeel was wel het moeilijkste, maar het is gelukt", zegt Jessica van den Bergh van de GGD Noord- en Oost-Gelderland. "Het scheelt dat we op tijd wisten wanneer het zou starten, dat was bij de vorige grote vaccinatieronde anders. Ook hebben we eerder bij het afschalen mensen direct gevraagd of ze terug zouden willen komen als dat nodig zou zijn. Zo wisten we ook direct wie we weer konden benaderen en dat heeft ook geholpen."

In tegenstelling tot voorgaande vaccinatierondes, is het nu niet toegestaan zonder uitnodiging een vaccinatie te halen. "Iedereen die zich wil laten vaccineren, moet wachten op een officiƫle uitnodiging van de huisarts. Pas daarna kun je een afspraak maken voor de herhaalprik." Aldus Van den Bergh. Wanneer het wel mogelijk is om op de bonnefooi naar een priklocatie te gaan, is nog niet bekend.

In een eerdere versie van dit artikel werd de term boosterprik nog gelijkgesteld aan de term herhaalprik. De GGD benadrukt dat de boosterprik niet hetzelfde is als de herhaalprik. De boosterprik is namelijk gebaseerd op het oude vaccin. De herhaalprik is samengesteld vanuit het nieuwe vaccin. Daarom gebruikt de GGD de term booster niet meer en spreekt alleen nog van herhaalprik

Waar kan ik terecht?

  • In de GGD regio Noord- en Oost-Gelderland kunnen mensen voor een vaccinatie terecht in Apeldoorn, Doetinchem, Harderwijk, Lichtenvoorde en Zutphen.
  • Bij de GGD Gelderland-Midden kunnen mensen in Arnhem op twee locaties terecht, in winkelcentrum Kronenburg en in Presikhaaf. Verder kunnen ze naar Bemmel, Dieren, Duiven, Ede, Elst, Gendt, Huissen en Voorthuizen.
  • Bij de GGD Gelderland-Zuid kunnen mensen in Nijmegen, Tiel en Zaltbommel terecht.

Deel dit artikel