Lekker uitwaaien op het strand kan natuurlijk ook. Foto: Pixabay

Lekker uitwaaien op het strand kan natuurlijk ook. Foto: Pixabay

ARNHEM - De energieprijzen blijven op recordhoogte, aan de pomp betalen we ons nog steeds scheel en in de supermarkt wordt het er ook niet goedkoper op. Toch hebben veel mensen behoefte aan een vakantie. Met deze tips hoeft dat je niet zoveel te kosten.

Veel mensen denken dat een vakantie in eigen land het goedkoopste is. Uiteraard kun je binnen Nederland goedkope opties vinden. Maar ook een buitenlandse reis hoeft budget niet uitgesloten te zijn.

Nachtelijke koopjesjacht

Op sommige veilingwebsites is de prijs zo hoog als de bieders ervoor over hebben. En wie oplet ziet dat vaak dezelfde locaties meerdere keren verschijnen in een week. Wil je naar een camping, vakantiepark of een dagje weg? 's Nachts heb je minder concurrenten die ook willen boeken en kun je dus vaak voor een lager bedrag een vakantie of uitje bemachtigen.

En bied dan vooral echt last minute. Zet niet een bod uren van tevoren neer, maar zorg dat je voor de laatste vijf minuten van de bieding klaar zit. Bepaal van tevoren wat je maximale bedrag is en controleer goed of er geen bijkomende kosten zijn die boven je budget uitstijgen.

Ruilen

Een andere optie is om via social media of een huizenruil-site op zoek te gaan naar mensen die hun woning beschikbaar stellen als jij dat ook wil doen. Wereldwijd zijn er tienduizenden mensen die hier in de zomerperiode gebruik van maken en vaak heb je de optie om van tevoren contact te houden en afspraken te maken.

Vind je het nog wat spannend om een vreemde in je huis toe te laten? Misschien heb je familie of vrienden die in een andere provincie wonen, of zelfs in het buitenland, die het ook een leuk idee zouden vinden om eens een weekje of twee te wisselen.

Treinen door Duitsland

Zit je aan de zomervakantie gebonden? In Duitsland geldt deze augustus nog steeds dat je voor 9 euro een hele maand onbeperkt kan reizen. Wij zetten eerder al op een rijtje hoe het precies in zijn werking gaat.

Bovendien heeft het land veel mooie natuurgebieden waar je jezelf met een tentje en wat goede wil een week kan vermaken. Wandel- en speeltochten kun je zelf van tevoren bekijken om zo een leuke en unieke vakantie samen te stellen.

Naar het oosten

In de Achterhoek zijn er uiteraard veel mooie plekken die je kan bezoeken. Zo kun je in Zutphen de Wijnhuistoren gratis beklimmen op donderdag tot en met zondag tussen 12 en 15 uur. Of naar het Blotevoetenpad in Engbergen.

Maar nog verder naar het oosten, voorbij de landsgrenzen kom je al snel uit bij landen als Polen, Hongarije of bijvoorbeeld Albanië. De reis ernaartoe zal waarschijnlijk een stukje meer kosten dan een vakantie in eigen land, maar ter plaatse is het leven een stuk goedkoper. Verblijf en eten kun je een stuk goedkoper krijgen, dus het is het zeker waard om even na te rekenen of het positief uitpakt.

Keuzes maken

De belangrijkste tip om te besparen? Kijk waar je je beschikbare geld aan wil uitgeven en plan daaromheen wat voor jou minder van belang is. Is voor jou een goede slaapplek centraal bij je keuze? Dan kun je misschien kiezen om wat vaker zelf te koken op vakantie. Wil je liever iedere avond als een Bourgondiër aan tafel zitten? Dan kan je misschien besparen door een goedkope slaapplek te boeken.

Als je zo iedere keuze die je kan maken tegen het licht houdt, blijken er vaak meer opties dan van tevoren gedacht. En kan jij lekker op reis.

Zie ook: Vakantie in eigen land in trek (en zo duur is een rit naar Frankrijk)

Deel dit artikel