Sjors met het Nederlands team tijdens het spelen van het volkslied. Foto: Eigen foto

Sjors met het Nederlands team tijdens het spelen van het volkslied. Foto: Eigen foto

ARNHEM - De 12-jarige Sjors van Gool uit Arnhem heeft op het EK honkbal in Wenen brons gepakt met het Nederlands team onder 12. Het jongensboek werd voor hem compleet, toen hij in de strijd om de derde plek tegen de Italianen in de tweede inning als werper het veld in kwam en de hele wedstrijd uitgooide.

Lang was het onzeker of het team überhaupt mee kon doen. Omdat de bond voor deze leeftijdscategorie geen financiële middelen beschikbaar stelt, was het afhankelijk van liefdadigheid om de benodigde 14.000 euro bij elkaar te krijgen. Mede door de aandacht van Omroep Gelderland en de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch, is dat uiteindelijk ruimschoots gelukt, vertelt vader Pieter van Gool.

'Te gek voor woorden'

Toch noemt hij het 'te gek voor woorden' dat honkbalbond KNBSB nul euro sponsort. "Als deze jongens eerder en vaker samen hadden kunnen spelen, was er nog meer chemie ontstaan. Nu moest er in vier of vijf weken een team worden gebouwd." De andere toplanden in deze leeftijdscategorie beschikken over 'significant meer geld', weet Pieter.

"Deze jongens vertegenwoordigen Nederland. Zij zijn de toekomst", maakt hij zijn onvrede over het gebrek aan financiën duidelijk. "Deze leeftijd is cruciaal. Daarin leren ze het meest. Zijn ze een spons. Dan is het belangrijk om de momenten te ervaren dat je 'het moet doen'."

Toch was Pieter 'supertrots' om zijn zoon op het EK te zien schitteren. "Toen hij daar in de opstelling stond en het volkslied werd gezongen: kippenvel."

Sjors zelf vond het vooral 'heel leuk'. Al geeft hij toe dat hij zo nu en dan ook best een beetje nerveus was. Hoe hij daar mee omging? "Gewoon focussen op de wedstrijd. Niet richting de tribunes kijken." Het meest genoot hij van de 'spannende wedstijd' om het brons tegen Italië op de laatste speeldag. "Heel bijzonder dat ik daarin de laatste zes innings uitgooide", vond Sjors.

'WK zou leuk zijn'

Het niveau was hoog in Wenen, ervaarde het honkbaltalent. Maar Sjors denkt dat en zijn team wel heel goed hebben gespeeld. Wat er nu gaat gebeuren? "Dat gaan we zien. Hopelijk kan ik over een paar jaar met het Nederlands team onder 15 meedoen. Een WK zou leuk zijn", zo droomt Sjors alweer.

Deel dit artikel