Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Vader en dochter Jaaltink. Foto: Omroep Gelderland
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: Vier jonge crossers in Halle. Foto: Omroep Gelderland
Deze jonge crosstalenten rijden dit jaar op de Zwarte Cross in de Calimero Klasse.  Foto: Omroep Gelderland

Deze jonge crosstalenten rijden dit jaar op de Zwarte Cross in de Calimero Klasse. Foto: Omroep Gelderland

HALLE - In de jaren 80 waren 15.000 toeschouwers langs de kant van de crossbaan in Halle geen uitzondering. Die gloriejaren zijn inmiddels voorbij, maar de motorsport is nog steeds populair in de Achterhoek. Diverse verenigingen zien de ledenaantallen de laatste jaren groeien. De Zwarte Cross draagt daar volgens hen een steentje aan bij.

Het festival in Lichtenvoorde draait bij de geboorte in 1997 volledig om motorsport. Later wordt er muziek en ander spektakel aan toegevoegd. Desondanks blijft de Zwarte Cross nog steeds een evenement voor liefhebbers van crossmotoren, en inspireert het ook mensen om zelf op een motor te stappen.

Meer bekendheid voor de sport

In de beginjaren van de Zwarte Cross ziet de Motor- Autoclub Lochem (MACSEV) het aantal leden enorm toenemen. "Daarna was het een paar jaar wat minder, maar nu zien we de laatste jaren dat het weer toeneemt", zegt bestuurslid Franc Hoksbergen.

Die toename precies verklaren kan Hoksbergen niet. Wel denkt hij dat het succes van de Nederlandse rijders Jeffrey Herlings en Glenn Coldenhoff ook mensen inspireert. Daarnaast weet hij zeker dat de Zwarte Cross bijdraagt aan de toename. "Er zijn daardoor zeker meer volwassenen gaan crossen."

Kijk naar een reportage over de groeiende ledenaantallen bij motorcrossverenigingen:

Het evenement heeft de motorcross ook meer bekendheid gegeven, denkt Hoksbergen. "Mensen die misschien voor de muziek naar het festival komen, maar zo ook kennismaken met de motorsport."

Inspiratie op doen

De club in Lochem verwelkomt de afgelopen twintig jaar met name meer hobbyrijders. "Als je bij zo'n evenement bent dan zie je hoe de motorrijders hun ding doen. Als dat je aanspreekt dan denk ik wel dat mensen daardoor sneller geneigd zijn om zelf ook op een motor te stappen."

Ook in Halle, waar de Zwarte Cross van 1999 tot en met 2005 wordt gehouden, merken ze het effect van het evenement. "Er komt daar - helemaal de laatste jaren - zoveel publiek. Er zijn altijd mensen die denken: dat is een mooie sport, die wil ik ook beoefenen", zegt Henk Leerink van motocrossvereniging Halmac.

Van vader op zoon

De jongste rijders op 'de Kappenbulten', het circuit in Halle, zijn nog maar vijf jaar oud. Momenteel telt de club een kleine twintig jonge talentjes in de leeftijd van 5 tot en met 7 jaar. "Motorcrossen is een echte familiesport. Vaak gaat de sport over van opa op vader en van vader op zoon, of tegenwoordig ook soms op dochter."

Vier jonge crossers in Halle - Foto: Omroep Gelderland

De vereniging telt momenteel ruim 1100 leden, vijf jaar geleden waren dat er nog 800. Of jonge jongens en meisjes ook door de Zwarte Cross met crossen beginnen, betwijfelt Leerink. "Het thuisfront speelt bij kinderen ook een grote rol bij de keuze voor een sport."

Rijden voor 30.000 man

Voor de jeugd die al op een crossmotor zit kan het wel een enorme boost geven, zo weet Lars Volman. Op zijn 9e reed hij mee met de Calimero Klasse op de Zwarte Cross. "Voor 30.000 man rondrijden, dat maakte wel indruk", vertelt zijn vader.

Volgens Ronnie Jaaltink uit Zelhem, wiens dochter Noor Jaaltink (15) crosst, versterken de motorcross en de Zwarte Cross elkaar. "Als je daar een paar dagen bent geweest, in combinatie met een leuk feestje, dat werkt positief."

Een keer zelf rijden op de Zwarte Cross, dat ziet dochter Noor wel zitten. "Voor zoveel publiek rijden, dat zou super zijn." Iets voor volgend jaar, een vrouwenklasse op de Zwarte Cross? "Dat is een goed idee!"

De top van de Nederlandse motorcross komt dit weekend in actie op de Zwarte Cross. Het Open Nederlandse Kampioenschap Motocross wordt verreden op vrijdag, zaterdag en zondag.

Deel dit artikel