Lead Image 1:
Lead image TXT 1: De onfortuinlijke Pedro Ruiz. Foto: Omroep Gelderland
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: Marcel Boekhoorn (links) met Ted van Leeuwen. Foto: BSR/Broer van den Boom
Valt er dit seizoen meer te juichen voor NEC?. Foto: BSR/Broer van den Boom

Valt er dit seizoen meer te juichen voor NEC?. Foto: BSR/Broer van den Boom

NIJMEGEN - Het was lang stil bij NEC, maar de laatste weken gaat de Nijmeegse club stevig tekeer op de transfermarkt. Het linkerrijtje lijkt een haalbare ambitie, alleen een garantie op doelpunten ontbreekt vooralsnog.

Dat was ook al het probleem van afgelopen seizoen. Met een echte goalgetter hadden de Nijmegenaren zonder meer de play-offs om Europees voetbal gehaald. Verder ziet het er veelbelovend met de selectie.

Tannane

De meest in het oog springende versterking is Oussama Tannane, de speler voor wie volgens technisch directeur Ted van Leeuwen de cornervlag een buiging maakt als hij de bal beroert. De voormalige smaakmaker van de eredivisie schitterde een jaar lang bij Vitesse en belandde toen opeens op een zijspoor. Na een verloren seizoen mag hij zich nu bij NEC laten zien. Hij krijgt een vrije rol op zijn favoriete positie als aanvallende middenvelder. Als Tannane terugkomt op zijn niveau, zal hij NEC bij de hand nemen en schitteren met doelpunten en assists.

Het middenveld bij NEC is sowieso goed gevuld. Want Lasse Schöne, Dirk Proper, Jordy Bruijn zijn gebleven. Daarnaast lijkt ook Mikkel Duelund terug te keren en dan heeft NEC ook nog de IJslander Andri Baldursson gehuurd van Bologna. Net als vorig seizoen wordt het dus dringen op het middenveld.

Achterhoede

Achterin verloor NEC drie centrale verdedigers. Rens van Eijden stopte, Cas Odenthal koos voor een transfervrij vertrek en Rodrigo Guth keerde na zijn huurperiode in Nijmegen terug naar Atalanta Bergamo. Met Ivan Marquez behield NEC een centrumverdediger en daar kwam Joris Kramer al bij. Mogelijk probeert NEC Guth opnieuw te huren van Atalanta.

De backs Bart van Rooij en Souffian El Karouani zijn gebleven. Ilias Bronkhorst en Calvin Verdonk gelden als achtervang. Doelman Mattijs Branderhorst is een zekerheid en de talentvolle Robin Roefs is reservedoelman. Dat geldt ook voor Danny Vukovic, maar de Australiër wil met het oog op het WK ongetwijfeld speeltijd en die krijgt hij bij NEC normaliter niet.

Nog een spits nodig

Voorin is NEC nog niet helemaal klaar, zo lijkt het. Met Pedro Marques werd er een nieuwe spits binnengehaald, maar de Portugees maakte tot dusverre nooit veel doelpunten op het hoogste niveau. Dus een garantie op doelpunten is hij allerminst. Pedro Ruiz was de laatste jaren vooral zwaar geblesseerd en NEC wil eigenlijk af van de huurovereenkomst met de Spanjaard.

De onfortuinlijke Pedro Ruiz - Foto: Omroep Gelderland

Daarom is het logisch als er nog een spits naar De Goffert komt met een betere reputatie als goalgetter. Ted van Leeuwen loert daar ongetwijfeld al op, maar geduld is daarbij vaak een schone zaak. Mogelijk heeft hij iemand op het oog die nu nog voor zijn kans gaat bij een topclub en slaat de technisch directeur toe als zijn doelwit daar buiten de boot valt.

Hoger rendement

Op de vleugels sprak Elayis Tavsan een transferwens uit. Mocht bij blijven, dan moet zijn rendement wel omhoog. De acties zijn vaak veelbelovend, maar vijf doelpunten is niet bepaald opzienbarend voor een speler die denkt al hogerop te kunnen.

Magnus Mattsson mag ook wat meer scoren. Normaliter komt hij dit seizoen in de voorhoede terecht, want zijn favoriete positie op tien lijkt vergeven aan Tannane. Daarnaast beschikt NEC nog over de talentvolle Ibi Cissoko, die doorbrak in de slotfase van het afgelopen seizoen.

Afhankelijk van Boekhoorn

Al met al oogt het veelbelovend. Met een gelouterde spits erbij kan NEC waarschijnlijk wel hoger reiken dan de elfde plaats van vorig seizoen. Om structureel in het linkerrijtje mee te draaien, is er meer nodig. De processen buiten het veld zijn daarvoor minstens zo belangrijk. Nu is NEC voor serieuze investeringen te afhankelijk van geldschieter Marcel Boekhoorn.

Marcel Boekhoorn (links) met Ted van Leeuwen - Foto: BSR/Broer van den Boom

Op termijn wil de club zichzelf bedruipen. Daarvoor is de aankoop van het stadion essentieel. Dat lijkt een gebed zonder end, want de onderhandelingen lopen al sinds 2014. NEC heeft tot het einde van dit jaar het recht om het stadion te kopen van de gemeente Nijmegen. En na de verbouwing van De Goffert, iets wat enkele jaren zal duren en ook flink wat investeringen vergt, kan de Nijmeegnse club mogelijk echt uitgroeien tot een stabiele subtopper.

Deel dit artikel