Ali G. Foto: Tekening Petra Urban

Ali G. Foto: Tekening Petra Urban

ARNHEM - Op de vierde dag van het proces tegen de 37-jarige Ali G. hebben zijn advocaten om vrijspraak gevraagd. G. heeft altijd ontkend de grote man te zijn achter de afpersing van fruitbedrijf De Groot in Hedel.

In twee jaar tijd vond een groot aantal aanslagen plaats op medewerkers, ex-medewerkers en de familie De Groot. Een centrale rol in deze zaak speelt de eerste verklaring van een 22-jarige verdachte. De man werd tijdens een undercoveractie van de politie in een busje getrokken. Hij dacht dat hij te maken had met criminelen, maar in werkelijkheid werd hij in het busje verhoord door politiemensen. De verklaring die de verdachte toen gaf, is niet opgenomen door de politie, maar wel gebruikt in het strafproces.

Deze hele werkwijze vinden de advocaten ontoelaatbaar en oncontroleerbaar. Bovendien heeft rechtspsycholoog professor Van Koppen deze week verklaard dat door het gebrek aan deze controle niet meer kan worden vastgesteld wat in latere verklaringen door deze verdachte nog uit eigen geheugen is. De informatie die hij gaf, kan in het busje aan hem verteld zijn.

In eerdere rechtszaken tegen andere verdachten werden de verhoren van de 22-jarige verdachte wel toegelaten en volgden veroordelingen. Ook de verklaringen van medegedetineerden dat Ali G. in het huis van bewaring zou zijn doorgegaan met het aansturen van aanslagen, worden door de advocaten niet serieus gevonden. Wat er in PI De Schie door gevangenen is gezegd wordt door de advocaten vergeleken met een roddelblad.

Wat geeft Ali G. wel toe?

Ali G. heeft wel toegegeven dat hij de lijst van medewerkers van De Groot naar buiten heeft gebracht, naar het criminele milieu. De lijst was per ongeluk bij het strafdossier gekomen en zo ook bij Ali.

De verdachte heeft eerder verklaard dat hij weet wie er achter de afpersing zit en ook op de hoogte was van een aantal aanslagen. Hij wilde alleen niemand verraden en ook het Openbaar Ministerie dwars zitten die hem voor dit alles zouden willen laten opdraaien.

De advocaten vroegen donderdag om vrijspraak. Een dag eerder kwam het Openbaar Ministerie met de strafeis tegen Ali G. van ruim 26 jaar cel. De uitspraak wordt pas in september verwacht.

Zie ook: Meesterbrein aanslagen De Groot hoort ruim 26 jaar cel eisen

Deel dit artikel