Lead Image 1:
Lead image TXT 1: kolonel Herashchenko, zijn echtgenote en burgemeester Slinkman in gesprek. Foto: Omroep B&D
Veteranendag in Berg en Dal. Foto: Peter Hendriks

Veteranendag in Berg en Dal. Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK - Woensdagmiddag 29 juni vond de jaarlijkse Veteranendag plaats in Berg en Dal. Er waren 70 veteranen, familie, begeleiders en vrienden aanwezig in het Vrijheidsmuseum. "We organiseren deze dag om veteranen uit de gemeente Berg en Dal te eren", aldus de gemeente Berg en Dal.

Als speciale gasten waren de militair attaché van Oekraïne, kolonel Y. Herashchenko en zijn vrouw aanwezig. Naast de jaarlijkse toespraak van burgemeester Slinkman sprak ook de kolonel de veteranen toe. "We zijn hier samen om alle Nederlandse veteranen te eren die vroeger en nu hebben gediend in oorlogssituaties of vredesoperaties. Het met eer dienen van je geboorteland is de grootste trots van een militair. Nederland telt meer dan 100.000 veteranen. We eren de ontelbare individuen die zichzelf hebben opgeofferd om de vrede te bewaren", zo begon hij zijn toespraak.

De perceptie van de waarde van vrede verandert nu drastisch door de recente tragedie van het Oekraïense volk

"De perceptie van de waarde van vrede verandert nu drastisch door de recente tragedie van het Oekraïense volk. We hebben vele jaren geleefd zonder fascisme. Dankzij de militaire prestaties van onze voorouders en andere landen. Alle Europese landen hebben een hoge prijs betaald voor deze vreedzame jaren".

"Het Oekraïens volk vecht in deze oorlog voor de overleving van onze staat en ons land", zo vervolgt Herashchenko zijn relaas. "De Russische vijand vernietigt opzettelijk en systematisch de sociale infrastructuur , huisvesting en alles wat nodig is voor een normaal leven. Op dit moment zijn al meer dan 2800 Russische raketten tegen Oekraïne gebruikt".

Meer dan 15 miljoen Oekraïners moesten hun huizen verlaten. Meer dan 5 miljoen vonden onderdak in de Europese Unie

"Meer dan 15 miljoen Oekraïners moesten hun huizen verlaten. Meer dan 5 miljoen vonden onderdak in de Europese Unie. Nederland heeft sinds het uitbreken van de oorlog meer dan 65.000 Oekraïners opgevangen. Wij zijn de Nederlandse regering dankbaar. Daarnaast kunnen we niet voorbijgaan aan de hulp van elke Nederlandse burger, die niet alleen Oekraïners in hun eigen huis onderdak biedt, maar ook alle hartenwarmte schenkt aan degenen die alles in het thuisland hebben verloren."

"Ik wil nog een keer alle veteranen bedanken die hier aanwezig zijn, en zij die zijn overleden. U verdient alle mogelijke erkenning en waardering".

Blauwe hap

Vervolgens was er nog een moment van samenzijn, waarbij, tijdens een borrel, verhalen en ervaringen werden uitgewisseld. Als afsluiting werd een zogenaamde 'blauwe hap', geserveerd, een rijstmaaltijd zoals deze ook bij de marine word gegeten.

kolonel Herashchenko, zijn echtgenote en burgemeester Slinkman in gesprek - Foto: Omroep B&D

Deel dit artikel