Rien van der Maas weet alles van appels en peren. Foto: Omroep Gelderland

Rien van der Maas weet alles van appels en peren. Foto: Omroep Gelderland

- Elstar, Kanzi, Wellant, Migo en Conference; een greep uit het assortiment appels en peren in ons fruitschap. Er zijn steeds meer rassen te koop en het worden er alleen maar meer. Zie jij door de bomen het bos nog? Voor het programma Boerend Hart duiken Esther Stegeman en Frank Oosterwegel in de agrarische wereld en deze week staat de uitzending in het teken van appels en peren.

Wat moet je als consument weten over appels en peren? Esther en Frank gaan langs bij Rien van der Maas, fruitteeltonderzoeker verbonden aan de Wageningen Universiteit. Hij beantwoordt al hun vragen over appels en peren.

Waarom zijn er zoveel soorten appels en peren op de markt?

"Er zitten grote verschillen in voorkeuren van de mens in appels en peren en daardoor krijg je meer rassen. Er zijn in Nederland drie smaakvoorkeuren: zuur, zoetzuur en zoet. En daardoor kun je dus ook aparte appels aanbieden."

Waar zit het verschil in?

"De rassen van vroeger kon je veel korter bewaren. Men streeft er nu naar dat je een heel jaar rond een ras kan aanbieden. Dat maakte dat er gezocht moest worden naar rassen die je zo lang mogelijk kan bewaren."

Welke trends zien we in het Nederlandse appel- en perenschap?

"We zien meer Nederlandse appels en meer nieuwe rassen. Ook zijn er meer rassen uit het buitenland, maar die zijn duurder. Deze appels concurreren wel met het Nederlandse fruit. De Nederlandse fruitsector heeft deze trend opgepikt en ze willen met het buitenland concurreren. Daarom komen er ook weer nieuwe rassen."

Hoe Hollands is ons appel- en perenschap?

"Ons perenschap is bijna volledig Nederlands. Het appelschap iets minder, dat is ongeveer voor twee derde gevuld met Nederlandse appels, maar dat ligt aan de supermarkt."

Hoe hebben wij als consument invloed op hoe het appel- en perenschap eruitziet?

"Eigenlijk hebben wij als consumenten er heel veel invloed op. Het is namelijk simpel: als een bepaald product niet verkoopt dan verdwijnt het gewoon uit het schap."

In het tv-programma Boerend Hart gaan Esther Stegeman en Frank Oosterwegel de boer op. Hoe komt het dat veel boeren in de knel zitten en waarom protesteren ze eigenlijk? Kan het ook anders en wat is de rol van de consument? Boerend Hart is elke woensdag om 17.20 uur te zien op TV Gelderland.

Kijk hieronder de hele uitzending van deze week:

Zie ook:

Deel dit artikel