Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Wilfried Bony raakte bij zijn debuut voor NEC al geblesseerd. Foto: Broer van den Boom
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: Ted van Leeuwen met trainer Rogier Meijer. Foto: Omroep Gelderland
Lead Image 3:
Lead image TXT 3: Marcel Boekhoorn mag weer geld schuiven. Foto: Omroep Gelderland
NEC-captain Lasse Schöne. Foto: Omroep Gelderland

NEC-captain Lasse Schöne. Foto: Omroep Gelderland

NIJMEGEN - NEC staat voor een belangrijke metamorfose. Maar die voltrekt zich vooralsnog in stilte.

De Nijmegenaren hebben aflopende contracten niet verlengd en ook lopen Jonathan Okita en Cas Odenthal transfervrij de deur uit. Bovendien aast Jong Oranje-international Elayis Tavsan nadrukkelijk op een transfer en mogelijk vertrekt ook Souffian El Karouani.

Staf vrijwel compleet

De technische staf is wel bijna rond. Rogier Meijer blijft hoofdtrainer, geassisteerd door Ron de Groot en Stefan Maletic. Ook keeperstrainer Marco van Duin en teammanager Muslu Nalbantoglu gaan nog een jaar door. De staf wordt nog uitgebreid met één assistent-trainer.

Weinig spitsen

De spelersgroep is verre van compleet. Vooral de voorhoede behoeft versterking. De van Torino teruggekeerde Belg Thibo Baeten is vooralsnog de enige spits. Ook de Spanjaar Pedro Ruiz keert mogelijk terug, want hij is officieel voor twee jaar gehuurd van Olympique Marseille. Maar vanwege zijn chronische blessures is hij geen zekerheid. NEC wil wellicht Wilfried Bony toch nog een jaar vastleggen, maar meer als pinchhitter. Een echte spits staat dus hoog op de prioriteitenlijst.

Wilfried Bony raakte bij zijn debuut voor NEC al geblesseerd - Foto: Broer van den Boom

Maar ook voor de vleugels is een en ander nodig. Als Tavsan wordt verkocht, blijft alleen de jonge Ibi Cissoko over. Magnus Mattsson kan ook aan de zijkant spelen, maar de Deen werd de laatste tijd meer gebruikt als nummer tien. Het middenveld is met Lasse Schöne, Dirk Proper en Jordy Bruijn op zich prima bezet en daarnaast zijn ook Mathias De Wolf, Nils Rossen en Joep van der Sluijs er nog, maar die komen voorlopig niet in aanmerking voor de basis.

Guth behouden

Achterin is het centrum onderbezet met alleen Ivan Marquez. NEC onderneemt wel een poging om Rodrigo Guth te behouden. Qua doelmannen zit het wel goed met Mattijs Branderhorst en de talentvolle Robin Roefs en ook Danny Vukovic heeft nog een contract. Maar de Australiër heeft met het oog op het WK speeltijd nodig en die krijgt hij normaliter niet bij NEC.

Ted van Leeuwen met trainer Rogier Meijer - Foto: Omroep Gelderland

Technisch directeur Ted van Leeuwen moet dus flink aan de slag. Een spits, twee vleugelspitsen, een middenvelder, twee centrale verdedigers en een linksback is wel het minimale dat moet worden binnengehaald. Hij is ongetwijfeld al lang bezig met de selectie voor het nieuwe seizoen. Maar niemand buiten en bijna niemand binnen NEC weet hoe het vordert. Van Leeuwen opereert in stilte en solistisch en vertrouwt alleen scout Senol Kök en RvC-adviseur Fred Rutten. Maar die laatste begint binnenkort bij PSV, dus zal zich er dan nauwelijks nog mee bemoeien.

Feestjes met Boekhoorn

De vraag is ook wat er financieel mogelijk is bij NEC. Corona zorgde op dat gebied voor een moeizaam seizoen. Maar de club kan altijd een beroep doen op Marcel Boekhoorn. Die heeft het in de eredivisie weer naar zijn zin bij NEC. Hij kan tweewekelijks leuke feestjes houden in zijn loge en het feest heel wat lekkerder na een wedstrijd tegen Ajax of Feyenoord dan na Jong Utrecht of Telstar.

Marcel Boekhoorn mag weer geld schuiven - Foto: Omroep Gelderland

Maar om op termijn financieel te overleven wil NEC niet alleen afhankelijk zijn van Boekhoorn. Daarom heeft de aankoop van het stadion prioriteit. Ook dat proces voltrekt zich vooralsnog in stilte, maar is wel essentieel voor de toekomst. Met een nieuwe en grotere Goffert kan NEC dan structureel de stap zetten die dit seizoen al is gemaakt.

Deel dit artikel