Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Dirk sliep in dit hutje aan de bosrand langs het water, ergens in het midden van Frankrijk. Foto: Dirk van Doesburg
Dirk geniet onderweg van het uitzicht, zoals hier bij San Sebastián. Foto: Eigen foto

Dirk geniet onderweg van het uitzicht, zoals hier bij San Sebastián. Foto: Eigen foto

WAPENVELD - Dirk van Doesburg uit Wapenveld is op reis naar het zuiden van Spanje. Op zich niets bijzonders, tot je hoort dat hij op een stokoude brommer rijdt. Bovendien maakt hij de tocht ter nagedachtenis aan zijn vrouw Henny, die acht maanden geleden overleed. “Ze is bij me, absoluut.”

Henny was al ongeveer twee jaar ziek geweest, toen ze afgelopen september kwam te overlijden. Dirk was liefst 43 jaar met haar getrouwd en in die tijd gingen ze graag samen met de brommer op vakantie. “Zodra het mooi weer was, stapten we op de brommer. De wind door de haren, dat was onze passie. Soms reden we helemaal tot aan Zuid-Frankrijk”, vertelt Dirk.

Duizenden kilometers op de teller

We spreken hem als hij nog een stukje verder is, aan de kust van Spanje. Waar precies, weet hij niet. Uit zijn Instagram-pagina, waar hij verslag doet van zijn reis, blijkt dat hij net voorbij Cartagena is. “Al die plaatsnamen, het begint me te duizelen.”

Dirk vertrok vorige week zondag, op zijn Honda Benly van zo’n 50 jaar oud. Op de oldtimer probeert hij elke dag zo’n 300 kilometer te rijden. Dat betekent dat de teller inmiddels al ver voorbij de 2000 is.

Twee foto's van Henny op de tank

De tocht helpt Dirk zijn gedachten te verzetten. “Of het helpt bij het verwerken van het verlies? Piekeren op de bank in ieder geval niet. Mijn zoon heeft twee foto’s van haar op de tank geplakt. Dus ze is bij me, absoluut.”

Dirk sliep in dit hutje aan de bosrand langs het water, ergens in het midden van Frankrijk. - Foto: Dirk van Doesburg

De Wapenvelder is onderweg naar Malaga, waar vrienden van zijn zoon woonruimte ter beschikking hebben gesteld. “Daar blijf ik een poosje om op adem te komen. Daarna wil ik naar Santiago de Compostela rijden”, vertelt hij.

Hij krijgt onderweg naar eigen zeggen veel waardering van motorrijders die hij tegenkomt. “Zij snappen gelijk hoe erg het afzien is op een bromfiets. Het is soms hard werken om de berg op te klimmen. Dan zak ik terug naar een heel lage snelheid en kruip ik in de eerste versnelling naar boven toe.”

Ik hoop voor de winter weer thuis te zijn

Bang dat zijn oldtimer het begeeft, is hij niet. “Er kan natuurlijk altijd iets stuk gaan, maar ik ben een techneut in hart en nieren, dus ik kan het in principe repareren. Als ik daar onderdelen voor nodig heb, dan heeft de 4taktwinkel in Zwolle mij al beloofd die op te sturen. Of ik nu in Frankrijk, Italië of Spanje ben.”

Dirk heeft nog geen idee wanneer hij terug in de provincie is. “Ik hoop in ieder geval voor de winter”, lacht hij. “Nee, ik laat het helemaal open. Ik heb geen tijdsdruk. Ik hoef nergens te zijn.”

Deel dit artikel