Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Kalorama bestaat 100 jaar. Foto: Kalorama
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: Start Jubileumjaar met harmonie KNA uit Beek. Foto: Kalorama
Sanatorium Kalorama in 1938. Foto: Publiek domein

Sanatorium Kalorama in 1938. Foto: Publiek domein

BEEK-UBBERGEN - Kalorama is jarig. Op 22 mei 2022 is Kalorama 100 jaar geworden! En dat wordt een jaar lang gevierd met bewoners, collega’s en vrijwilligers. De start van het jubileumjaar was tijdens de Kalorama Wandeltocht op zondag 22 mei. Met muziek, ballonnen en jubileumvlaggen die op alle locaties gehesen zijn.

Broeders van St. Joannes de Deo

Het waren de broeders van St. Joannes de Deo die hier op de stuwwal in Beek (Berg en Dal) een sanatorium vestigden. Hier verpleegden zij mannen die aan tuberculose leden. Het was een Rooms-Katholiek herstellingsoord voor mannen en jongens, alhoewel mannen en jongens van andere gezindten ook welkom waren. Patiënten kregen een wandel- en/of een werkkuur voorgeschreven. In 1953 werd besloten tot een grondige verbouwing van het sanatorium, omdat de voorzieningen gedateerd waren en de lighallen tijdens de Tweede Wereldoorlog beschadigd.

Van Sanatorium naar Verpleeghuis

Omdat tuberculose als volksziekte verdween, werd het sanatorium eind jaren vijftig overbodig. De broeders overwogen toen om Kalorama te verkopen, maar zagen hiervan af toen ze in 1958 de kans kregen hier een verpleeghuis te vestigen.

Zorg op verschillende locaties

Het begon dus allemaal in 1922 als sanatorium. Nu 100 jaar later heeft Kalorama meerdere locaties in Beek en Nijmegen, en is uitgegroeid tot een moderne zorgorganisatie die zorg biedt aan mensen met doof-blindheid, mensen die revalideren en mensen waarbij beademing dan wel comazorg noodzakelijk is, Ook levert men zorg bij dementie, somatische zorg en hospicezorg. Deze specifieke doelgroepen vragen om een extreme mate van maatwerk, en dat is de kracht van de huidige organisatie.

100 jaar jong

Kalorama viert dit jubileumjaar met het motto 100 jaar jong. Het wordt een jaar waarin men niet alleen stil staat bij de lange geschiedenis maar vooral vooruitkijkt naar de toekomst. Kalorama is volop aan het ontwikkelen en vernieuwen, en met de nieuwbouw in Beek, die in volle gang is, klaar voor de toekomst. Een toekomst waarin de bewoner het uitgangspunt is en centraal staat.

Feestelijke activiteiten

In de loop van het jubileumjaar zijn er tal van feestelijke activiteiten. Tijdens de 'Beek Bruist feesten' feesten de bewoners van Kalorama en 't Höfke volop mee tijdens een senioren frühshoppen in de feesttent op maandag 4 juli. Verder staan er onder meer muziek- en toneeluitvoeringen, een modeshow, een fototentoonstelling en een knallend eindfeest op het programma.

Deel dit artikel