Enrico (links) en Gianluca van der Wulp in het stadion van Olympique Marseille. Foto: Eigen foto

Enrico (links) en Gianluca van der Wulp in het stadion van Olympique Marseille. Foto: Eigen foto

SPANKEREN - Ze zitten woensdagavond op de tribune, in de Albanese stad Tirana. Enrico en Gianluca van der Wulp behoren tot de drieduizend voetbalsupporters die kaarten hebben voor de eerste Conference League-finale in de geschiedenis. En met 'hun club' Feyenoord als finalist. AS Roma is de tegenstander. "We zijn dit seizoen ook in Praag, Berlijn, Belgrado en Marseille geweest. Dan wil je ook bij de finale zijn."

Italiaanse voornamen hebben ze, maar van AS Roma moeten ze niets hebben. Samen reisden ze dit seizoen in Europa Feyenoord achterna, Enrico (31) uit Dieren en zijn negen jaar jongere broertje Gianluca, die in Spankeren woont.

Op Europees avontuur met hun favoriete club: dat hadden ze best eerder willen doen, maar dat ging niet, legt Enrico uit. "Gianluca zat bij Jong De Graafschap en dan heb je verplichtingen. Maar hij speelt nu bij vv Dieren en heeft meer tijd", zegt de oudste. Enrico heeft sowieso veel tijd, hij stopte vier jaar geleden al met voetballen op niveau.

Duur seizoen voor de broers

Het is een duur seizoen, rekent de oudste Van der Wulp uit. "Ik denk dat ik tot nu toe 4.000 tot 5.000 euro heb uitgegeven. Tja, echte clubliefde, hè? Maar je komt ook in plaatsen waar je normaal gesproken niet komt."

Gianluca vult zijn broer aan: "We zijn in Berlijn geweest, Praag, Belgrado." Tijdens de halve finale in Marseille waren ze ook van de partij. "Ze wilden ons daar in een fanzone hebben en dan moesten we met bussen allemaal tegelijk naar het stadion. Maar er reden maar vijf, zes bussen, of zo." Nee, dat was geen succes", zegt Gianluca.

We zagen vuurwerk, maar dat bleek traangas

En na het verlossende eindsignaal in de heksenketel van Marseille moesten Enrico en hij urenlang in het stadion blijven. Die zegt: "We dachten op een gegeven moment dat we vuurwerk zagen, maar dat bleek traangas. Fans van Marseille waren de confrontatie met de politie aangegaan. Wij mochten toen het stadion niet uit en moesten blijven zitten, maar het traangas dreef het stadion in."

Het hoort er allemaal bij, maar de spannende toestanden in Marseille maak je liever niet mee, meent Enrico. "Je waant je daar in een derdewereldland met straatbendes, waar het best wel onveilig is. Je kunt zomaar aangevallen worden."

Hij was in Rome waar het in 2015 tot rellen kwam. Aanhangers van de Rotterdamse club richtten vernielingen aan in het historische centrum. Enrico: "Ik zag alles van een afstandje." Begin vorig jaar veroordeelde een Italiaanse rechter zes aanhangers tot celstraffen voor hun aandeel.

'Heel veel geluk'

Deze woensdag kan Feyenoord voor het eerst in twintig jaar weer een Europese prijs winnen. Dat Gelderlanders Enrico en Gianluca daarbij zijn, is meer geluk dan wijsheid. "Met kaarten voor de wedstrijd heb ik extreem veel geluk gehad", erkent de oudste van de twee. "Al in maart had ik de vlucht en het hotel voor ons tweeën geboekt. Een gokje. Kaarten hadden we pas veel later en ook niet in eerste instantie. Maar we zijn erbij."

Ze draaien je een poot uit

Het verblijf in Tirana pakt wel duurder uit dan Enrico had gehoopt. "Ik had twee overnachtingen voor een paar tientjes per persoon per nacht geboekt. Maar ik kreeg later een mailtje dat ze mijn creditkaartgegevens nodig hadden. Ze zeiden dat mijn kaart ongeldig was, maar dat was onzin. Ik betaal alles met creditcard."

Toch werd de overnachting geannuleerd en Enrico moest opnieuw boeken. "Ze draaien je gewoon een poot uit. Van die paar tientjes was natuurlijk geen sprake meer, alles was opeens veel duurder geworden. Ik heb ergens anders in Tirana maar een kamer geboekt."

Gianluca en hij rekenen uiteraard op een overwinning voor Feyenoord. En dan is het feest, verzekeren beide broers. "Ja, bier wordt dan opeens een stuk duurder, haha."

Het wordt ook nog eens een kort feest in de Albanese hoofdstad, mocht 'hun club' Feyenoord winnen van AS Roma. "De volgende morgen vliegen we om 11.00 uur weer terug naar huis."

Zie ook: Max ontvangt als grote regelneef duizenden Feyenoord-fans in Tirana

Deel dit artikel