Jongeren organiseren ongereguleerde gevechten met elkaar. Foto: ANP

Jongeren organiseren ongereguleerde gevechten met elkaar. Foto: ANP

WIJCHEN - Jongeren gaan expres met elkaar op de vuist in de Wijchense Kasteeltuin in zogeheten 'hoodfights'. Dat zijn ongereguleerde gevechten in een openbare ruimte.

De gemeente is op de hoogte van deze activiteiten en merkt dat er een toename is in de overlast. Dat schrijft mediapartner RN7. "De overlast neemt hand over hand toe", zo klaagt CDA-raadslid Bjorn Derksen. Hij wijst op scooterraces, vernielingen en brandstichting. "Belachelijk en kwalijk gedrag."

De overlast vindt vooral plaats in het noordelijke deel van de kasteeltuin in Wijchen. Dat is afgesloten gebied in de avonduren, maar daar trekken de jongeren zich niets van aan. Derksen: "Ondanks het feit dat er bordjes hangen dat je er ’s avonds en ’s nachts niet meer mag komen en er een geldboete tot 450 euro opgelegd kan worden."

Gevechten

De jongeren vernielen niet alleen de openbare ruimte, ze gaan ook met elkaar op de vuist. Hoodfights (vertaald: buurtgevechten) is een fenomeen dat is over komen waaien uit het buitenland. "Jongeren die door gevecht willen aantonen wie er het sterkst is", typeert burgemeester Marijke van Beek de activiteit. Boa's hebben laatst een grote groep baldadige jeugd aangetroffen.

Ze stelt dat de gemeente er mee bezig is. "Er is gekozen om in samenwerking met straatcoaches diverse jongeren aan te spreken op hun gedrag en weg te begeleiden." Er zijn gesprekken met de jongeren thuis geweest, maar daar blijft het vooralsnog bij. "Boetes zijn er niet uitgedeeld bij mijn weten."

Ook in Tiel

Hoodfights komen niet alleen in Wijchen voor. In Tiel is al maandenlang een groep actief in het organiseren van dergelijke gevechten. Deze worden gefilmd en op social media gezet. Deze video's worden elk tienduizenden keren bekeken.

Deel dit artikel