Zwarte driehoek die 'asocialen' droegen in concentratiekampen. Foto: Omroep Gelderland

Zwarte driehoek die 'asocialen' droegen in concentratiekampen. Foto: Omroep Gelderland

GROESBEEK - Dat Joden door de Duitse bezetter werd opgedragen een ster te dragen tijdens de Tweede Wereldoorlog is bekend. Maar wat niet iedereen weet, is dat in concentratiekampen 'asocialen' en verzetsstrijders zichtbaar een driehoek van stof moesten dragen.

Deze woensdag opende het Vrijheidsmuseum in Groesbeek de expositie De Zwarte Driehoek, over een groep die in de oorlog werd weggezet als 'asociaal'.

"Het is een groep van allerarmsten. De daklozen, prostituees of arme gezinnen", legt conservator Rense Havinga uit. Hij deed er zelf onderzoek naar en schreef er ook een boek over die in de winkel bij het museum verkrijgbaar is.

Driehoek in verschillende kleuren

"De driehoek is een stuk stof dat mensen droegen op een concentratiekampuniform. Die driehoeken waren er in verschillende kleuren. Het symbool werd gebruikt om groepen van elkaar te scheiden en tegen elkaar op te zetten", legt de conservator uit.

In deze video geeft Havinga meer uitleg over de driehoek:

[youtube:https://youtu.be/KOrBrMhNFiE]

Zo gaf een rode driehoek een verzetsstrijder aan wijst Havinga aan. Groen dan was je crimineel, paars stond volgens hem voor Jehovagetuige en roze voor homoseksuelen. Behoorde je tot de zwarte driehoek dan was je 'asociaal' in de ogen van de Duitse bezetter destijds.

Jodenster én een driehoek

Als je Jood was in de oorlog én crimineel bijvoorbeeld, dan kreeg je een gele ster met daarbij een groene driehoek. De kleur van de driehoek werd dan dus gecombineerd met de davidster.

Havinga noemt zijn werk een begin. "Dit is nieuw onderzoek. Dit moet worden verspreid. Er moet ook nieuw onderzoek bijkomen", benadrukt hij. De conservator hoopt dat we zo meer te weten komen over de groep 'asociaal vervolgden', en nog meer leren van de geschiedenis.

Zwarte driehoek in VS

De zwarte driehoek, het stofje dat ook echt door iemand gedragen is in een concentratiekamp, is door corona nog niet te bewonderen. "Heel jammer, maar we hebben naast alle bijzondere documenten en foto's géén echt zwarte driehoek. Er is er een in de Verenigde Staten, een van de weinige die bekend is. Maar vanwege de coronapandemie konden we die niet lenen", aldus Havinga.

Zie ook: Versoepelingen direct in praktijk gebracht: Vrijheidsmuseum schiet uit de startblokken

Deel dit artikel