Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Yvonne met twee lopers uit haar hardloopgroepje Foto: Omroep Gelderland
Yvonne met haar trofee. Foto: Omroep Gelderland

Yvonne met haar trofee. Foto: Omroep Gelderland

APELDOORN - Yvonne van Wamelen uit Apeldoorn is verkozen tot loper van het jaar 2021. Ze heeft maandag de prijs van het bekende hardlooptijdschrift Runner's World in ontvangst genomen.

De 41-jarige Yvonne van Wamelen kreeg een bokaal en een cheque uitgereikt omdat ze uit honderden inzendingen is verkozen.

Ze kreeg de prijs uit handen van Rens Muller van Runner's World:

"Andere mensen nomineren de lopers. Er zijn driehonderd aanmeldingen geweest en een deskundige jury heeft voor Yvonne gekozen. Vooral omdat zij juist in coronatijd ook andere mensen heeft gestimuleerd om te gaan lopen. Naast de trofee en de cheque heeft ze ook nog een hardloopclinic gewonnen van het NN Running Team", vertelt Rens Muller van Runner's World. "Ze droomt ervan om met Kipchoge te lopen, maar misschien wordt het wel Björn Koreman of Frank Futselaar."

Flyers uitdelen

Yvonne begeleidt inmiddels meerdere lopers en is er zelfs een vast groepje ontstaan. "In coronatijd kon heel veel niet meer, maar buiten is altijd open geweest. Ik heb dus flyers uitgedeeld aan mensen om mee te gaan hardlopen. Voor veel mensen is het niet vanzelfsprekend om te bewegen, maar hardlopen kan iedereen. En ik help ze dan bij de basis om te laten zien hoe leuk hardlopen kan zijn. Er lopen nu ongeveer acht mensen mee en die waren aan het trainen voor de Acht van Apeldoorn, die helaas niet door kan gaan. We proberen binnen de mogelijkheden toch iets te organiseren, zodat iedereen toch het parcours een keer kan lopen."

Afbeelding
Yvonne met twee lopers uit haar hardloopgroepje Foto: Omroep Gelderland

Zelf heeft ze ook heel wat gelopen. "Ik liep voor corona al marathons en ik had me al ingeschreven voor de marathon van Rotterdam in april 2020. Dat zou mijn vierde marathon worden in het jaar dat ik 40 werd en het was ook de veertigste marathon van Rotterdam. Dat ging allemaal niet door, maar ik had er toch voor getraind, dus ik ben solo gaan lopen. Dat heb ik daarna nog een paar keer herhaald. Mijn vriendin ging mee voor de catering en de mental support onderweg. Zo ben ik mezelf ook blijven uitdagen in de lockdownperiode."

Loper van het jaar

En nu is Yvonne dus loper van het jaar. "Ik moet wel even wennen aan deze nieuwe status. Het voelt tot nu toe wel goed. Ik zou die clinic graag lopen met Kipchoge, maar Abdi Nageeye is ook goed."

Deel dit artikel