Directeur Charles Droste van Schouwburg Amphion in Doetinchem. Foto: REGIO8

Directeur Charles Droste van Schouwburg Amphion in Doetinchem. Foto: REGIO8

DOETINCHEM - Theater Amphion in Doetinchem gaat vanaf zondag de komende drie weken volledig dicht naar aanleiding van de coronamaatregelen die vrijdagavond werden afgekondigd. "Het is dramatisch, dit kost ons duizenden euro's", zegt directeur Charles Droste. Ze mogen in theorie tot 17.00 uur open blijven, maar dit kan niet uit voor het theater.

De sluiting zit vooral vast op de verplichting van het aanhouden van anderhalve meter. "We kunnen normaal gesproken 860 stoelen verkopen", vertelt de theaterdirecteur. "Nu nog maar iets meer dan 200 stoelen. Dat kan financieel niet uit voor ons en ook niet voor de artiesten."

Maar ook de zelfgekozen volledige sluiting kost Amphion het nodige. Droste gaat uit van zo'n 10.000 euro netto per maand die ze mislopen: "En de corona als geheel kost Amphion tonnen!"

Begrip voor maatregelen

Ondanks de enorme impact voor het theater heeft Droste ook wel weer begrip voor de maatregelen. "We zullen iets moeten als samenleving", licht hij toe. "En we kunnen moeilijk verschillende niet-essentiële sectoren sluiten vanaf 17.00 uur en dan denken dat we de theaters buiten schot kunnen houden."

Maar het blijft dubbel voor Droste: "Het voelt wrang. De scholen, die toch ook als besmettingshaarden worden gezien, blijven wel open. De theaters zijn geen besmettingshaarden, maar wij kunnen door de maatregelen niet verder. Ik had het wel willen proberen met mondkapjes totdat je op je stoel zit in de zaal. Ik denk dat dit best wel had gekund."

Filmhuis open

Ze gaan zich bij Amphion na het weekend bezinnen op hoe nu verder. Er zit ook een filmhuis bij het theater. Dit blijft in ieder geval in de middag open voor twee voorstellingen.

Droste: "Maandag komen we met het hele team bij elkaar om te bespreken wat we gaan doen. Ik denk dat we in ieder geval wat onderhoud gaan uitvoeren en het is ook een gelegenheid om wat overuren in te lopen. En verder bekijken we nog hoe we onze tijd goed kunnen besteden."

Deel dit artikel