Harry Voss, hier op archiefbeeld, is fel tegen de gedeeltelijke sluiting van Kroondomein Het Loo. Foto: Omroep Gelderland

Harry Voss, hier op archiefbeeld, is fel tegen de gedeeltelijke sluiting van Kroondomein Het Loo. Foto: Omroep Gelderland

APELDOORN - De Faunabescherming is niet te spreken over de subsidieaanvraag van Kroondomein Het Loo. Bestuurslid Harry Voss is duidelijk over de inhoud van de aanvraag. "Dit is volksverlakkerij."

Vrijdag maakte de Rijksvoorlichtingsdienst bekend opnieuw subsidieaanvraag te doen voor Kroondomein Het Loo. In het verzoek staat dat er geen aanvraag wordt gedaan voor een deel van het gebied. Dat deel wordt dan jaarlijks van 15 september tot 25 december gesloten voor publiek. En juist die sluiting is tegen het zere been van Voss. Er zou dan veel worden gejaagd in het bos.

'Vol aannames en onwaarheden'

"Dit is dom en pure arrogantie van de macht", legt Voss uit. Voss verzet zich al lange tijd hevig tegen het sluiten van het bosgebied. "Het bos ligt tegen de hele westelijke helft van Apeldoorn aan. Meerdere maanden per jaar wordt het duizenden Apeldoorners ontnomen om het prachtige bos in te gaan."

Ook over de aangevraagde subsidie is Voss niet te spreken. "De inhoud is zoals verwacht", zegt hij. "Het is slim in elkaar gezet en staat vol aannames en onwaarheden. De sluiting van drie maanden zou nodig zijn zodat er geen verstoring in het gebied is. Het zou voor de rust van de natuur zijn. Onzin. In werkelijkheid wordt er dan elke dag gejaagd. Ze willen 880 dieren schieten in het gebied. Het is een drogreden dat je de natuur beschermt met schieten. Dat is volksverlakkerij. Rust organiseer je niet met schieten."

Jagen van de koning

Bekend is dat koning Willem-Alexander, al dan niet met gasten, eenmaal per jaar jaagt in het afgesloten gebied. Volgens Arno Willems, de rentmeester van het Kroondomein, heeft de voorgenomen sluiting te maken met de bescherming van de natuurkwaliteit en niet met de persoonlijke levenssfeer van de koning. Al telde volgens Willems die laatste reden in het verleden wel, maar nu dus niet meer.

Ik zie dieren volstrekt in paniek over de paden vluchten

Ook het jagen van de koning staat Voss niet aan. "De koning staat er slecht voor in de opiniepeilingen. Dan zou je zeggen dat hij beter kan afzien van die halve dag jagen per jaar. Zoiets kun je toch missen? Ik heb hem zelf drie keer in Het Loo gezien tijdens de jachtperiode. Ik probeer in die tijd altijd aanwezig te zijn in het gebied om de gevolgen van het jagen met eigen ogen te zien. Ik zie dieren dan volstrekt in paniek over de paden vluchten."

Minister Schouten

Het is nog niet bekend of de subsidie goedgekeurd wordt. Demissionair minister Schouten liet de Tweede Kamer eerder dit jaar weten dat het terrein in de toekomst open moet blijven, wil de koning nog aanspraak blijven maken op de subsidie. Maar de nieuwe subsidieaanvraag gaat dus niet over het gebied waar de koning jaagt.

"Als Schouten consequent zou zijn, gaat de subsidie niet door", vervolgt Voss. "Ik hoop dat zij betere adviseurs heeft dan Willem-Alexander. Ik verwacht dat zij wel zien hoe de gekunsteld de aanvraag is en dat ze laten weten dat dit niet de bedoeling is. De hele aanvraag lijkt met de volgende insteek gemaakt te zijn: 'hoe zorgen we ervoor dat het halve dagje van de koning verkoopbaar is?'"

Verhoogde subsidie

De subsidieaanvraag is voor de komende zes jaar en bedraagt in totaal 4,2 miljoen euro. Dat is 600.000 euro lager dan de vorige subsidie. Het afgesloten gebied waarvoor geen subsidie is gevraagd, behelst echter meer dan de helft van het totale gebied. De vraag rijst of de aangevraagde subsidie dan niet uit verhouding is?

Niet volgens rentmeester Willems. Hij zegt dat het komt doordat de subsidieregeling is verhoogd voor landeigenaren. "De tweede reden is dat het bedrag is verhoogd omdat alles duurder is geworden", aldus Willems.

Dat beaamt Voss. "De subsidie is voor de gehele Veluwe verhoogd. Het lijkt me niet dat dit alleen voor het Kroondomein geldt", zegt hij. "Er wordt voor zoveel bossen in Nederland subsidie gegeven, maar alleen hier laten ze geen recreanten toe omdat ze geen pottenkijkers willen bij het schieten."

Arno Willems reageert voor de camera van Omroep Gelderland:

Zie ook:

Deel dit artikel