Vitesse stunt in Rennes, weg naar knock-outfase ligt helemaal open - Omroep Berg en Dal

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Daan Huisman scoort tegen Rennes. Foto: Omroep Gelderland
Lois Openda maakt 3-3. Foto: Omroep Gelderland

Lois Openda maakt 3-3. Foto: Omroep Gelderland

RENNES - Vitesse heeft voor een verrassing gezorgd in de Europese Conference League. Koploper Stade Rennais werd in het eigen stadion op 3-3 gehouden. Vitesse ligt daarmee uitstekend op koers om op de laatste speeldag de volgende ronde te halen.

De Engelse topclub Tottenham Hotspur blameerde zich door in Maribor met 2-1 te verliezen tegen het al uitgeschakelde Mura (1-0). Dat opent de weg voor Vitesse naar de knock-outfase en dat is tegen het eind van de poulefase al een razend knappe prestatie. De Arnhemse club speelt over twee weken nog tegen de Slovenen met evenveel punten dan de nummer twee Tottenham dat op de slotdag thuis speelt tegen het nu al geplaatste Stade Rennais.

Bekijk hier de trotse Vitesse-reacties na afloop:

Vitesse liet zich in Bretagne opnieuw zien buiten de eigen landsgrenzen. Met strijd, in veel fases goed voetbal en een enorme dosis karakter werd een verdienstelijk punt uit het vuur gesleept. Stade Rennais, koploper in de poule, moest vol aan de bak voor het fanatieke eigen publiek dat met ongeveer 20 duizend toeschouwers de weg naar het stokoude stadion had gevonden.

Huisman

Op de wedstrijddag tegen Tottenham arriveerde Lois Openda te laat voor de bespreking. Nu ging Eli Dasa in de fout en dus kon trainer Thomas Letsch niet anders dan ook de Israeliër voor deze wedstrijd te passeren. Romaric Yapi was op rechtsback zijn logische vervanger. Letsch verraste verder door Daan Huisman zijn eerste basisplaats te gunnen in een Europees duel. De Huissenaar hield Nikolai Baden Frederiksen op de bank.

Stade Rennais stormde in de openingsfase, maar ook Vitesse liet zich meteen gelden met kansen voor Openda. De Fransen profiteerden al binnen tien minuten van chaos achterin. Rasmussen ging knullig in de fout en leverde met een bal in de breedte zomaar in. Majer vond Laborde die Dominik Oroz dolde en Jeroen Houwen kansloos liet (1-0).

Kinderlijk

Vitesse raakte niet van slag en kreeg tien minuten later opnieuw een kans via Openda na goed werk van aanvoerder Matus Bero. Opnieuw was keeper Alfred Gomis de winnaar. Vitesse kreeg steeds meer grip, maar echt onder druk kwam de geslepen thuisploeg niet te staan.

In de slotfase van de boeiende eerste helft sloeg Rennes opnieuw toe. Nu was het Tronstad die kinderlijk in de fout ging en opnieuw straften de Fransen dat meedogenloos af.

Buitenspel

Aan de goal leek overigens wel buitenspel vooraf te gaan, maar bij wedstrijden in de Conference League is geen videoscheidsrechter aanwezig. Opnieuw was Laborde voor Stade Rennais het eindstation. Ondanks protesten van Vitesse keurde de Noorse scheidsrechter de goal goed.

Afbeelding
Daan Huisman scoort tegen Rennes. Foto: Omroep Gelderland

Kort na de 2-0 toonde Vitesse echter zoals zo vaak dit seizoen in Europa veerkracht en karakter. Huisman schoot van afstand knap raak met een laag schot en zo lagen er in de tweede helft nog alle kansen op een resultaat. In de kleedkamer kreeg Vitesse vervolgens nog een extra stimulans toen het hoorde dat Tottenham met 1-0 achterstond in Slovenië.

Invaller Buitink

Bij het begin van de tweede helft bracht Letsch Thomas Buitink voor de onzichtbare Yann Ghobo. Vitesse ging moedig op jacht naar de gelijkmaker. Na een paar mogelijkheden was er na tien minuten een grote kans voor Buitink. De Nijkerker reageerde in een lastige positie vlak bij het doel knap, maar zijn schot werd gekeerd door Gomis.

Eli Dasa was ondertussen gekomen voor de geblesseerde Yapi. Nadat Wittek net over schoot, bracht Bruno Génésio dezelfde reservespelers binnen de lijnen als tijdens de heenwedstrijd in GelreDome. Toen maakten Sulemana en Ugochukwu het verschil. Nu bleek dat uiteindelijk niet het geval.

De 3-1 viel eerst nog wel en daarmee leek het enerverende duel in Bretagne beslist. Een vrije trap Majer werd door het midden uitverdedigd door Vitesse en weer was het Laborde die Houwen verschalkte.

Goudhaantje Openda

Ook nu had Vitesse echter snel weer een antwoord. Buitink maakte na een inzet van Wittek de 3-2. Het werd opnieuw razend spannend in Rennes. Vitesse knokte zich helemaal leeg, bleef geloven in een resultaat en zorgden voor een memorabele comeback. De Fransen, al maanden thuis ijzersterk, moesten steeds verder terug.

In de slotfase knalde Openda na goed werk van invaller Manhoef met een vlammend schot de 3-3 nog tegen de touwen. De beslissing valt daarmee tijdens de laatste speelronde als Vitesse dus in eigen huis het al uitgeschakelde Mura ontvangt. Tottenham ontvangt dan in Londen het al geplaatste Stade Rennais.

Deel dit artikel