Nijmegenaar Titus Brandsma wordt door paus heilig verklaard - Omroep Berg en Dal

De paus gaat Titus Brandsma heilig verklaren. Foto: Omroep Gelderland

De paus gaat Titus Brandsma heilig verklaren. Foto: Omroep Gelderland

NIJMEGEN - Paus Franciscus heeft aangekondigd dat de Nijmeegse priester Titus Brandsma (1881-1942) heilig wordt verklaard. Brandsma was hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, voorloper van de Radboud Universiteit.

De bisschoppen en kardinalen van de Congregatie voor Heiligverklaringen hadden al voorgesteld om Titus Brandsma heilig te verklaren en de paus neemt dat advies over. Dat meldt de NOS.

Rector Magnificus

Titus Brandsma behoorde tot de Orde van de Karmelieten. Hij werd aan het begin van de vorige eeuw priester en midden jaren twintig ook hoogleraar aan de toen gloednieuwe Katholieke Universiteit Nijmegen. Dat werd later de Radboud Universiteit. Hij werd daar vervolgens rector magnificus.

Zie ook: 75ste sterfdag grootste Nijmegenaar aller tijden: Titus Brandsma

In die functie sprak Brandsma zich al in de jaren 30 uit tegen het opkomend nazisme en tegen rassenhaat. Nadat de Tweede Wereldoorlog was uitgebroken vroeg Brandsma katholieke kranten om geen nazipropaganda te plaatsen. Ook verzette hij zich tegen het verwijderen van Joodse leerlingen van katholieke middelbare scholen.

Concentratiekamp Dachau

Begin 1942 werd hij door de Duitse bezetter gearresteerd. Hij zat enige tijd vast in de gevangenis van Scheveningen en in Kamp Amersfoort. Uiteindelijk werd hij overgebracht naar Dachau, een concentratiekamp bij München. Daar overleed hij op 26 juli 1942, nadat een kamparts hem een dodelijke injectie had toegediend. In 1982 werd Brandsma postuum het Verzetsherdenkingskruis toegekend.

De verering van Brandsma kwam al snel na de oorlog op gang. In vele Nederlandse plaatsen zijn kerken, scholen en straten naar hem vernoemd. In 1985 besloot paus Johannes Paulus II hem zalig te verklaren, de laatste stap op weg naar een heiligverklaring.

Zie ook: Reportage 75 jaar Vrijheid over Titus Brandsma

Deel dit artikel