Blijdschap na excuses minister om Puttense moordzaak: 'Dat komt door Peter R. de Vries' - Omroep Berg en Dal

Anja en Herman du Bois Foto: ANP

Anja en Herman du Bois Foto: ANP

PUTTEN - Bijna 20 jaar na hun vrijlating in de Puttense moordzaak hebben Herman du Bois en Wilco Viets donderdag eindelijk excuses gekregen van het kabinet. "Dit is zo ontzettend mooi. Wij zijn daar zo blij mee", reageert Du Bois.

De twee zaten zeven jaar ten onrechte vast. Iemand anders heeft in 1994 de moord op de 23-jarige Christel Ambrosius uit Putten gepleegd.

"We zijn ontzettend blij. Hier hebben we jaren op gewacht en jaren voor gevochten. Dit is fantastisch", zegt Herman Du Bois tegen Omroep Gelderland. "Het is bijna 20 jaar geleden, dat maakt het dubbel", vult zijn vrouw Anja aan. "Ze zaten onterecht vast. Dat is bewezen en er is een dader gevonden. Maar er kwamen nog geen excuses."

'Helaas maakt Peter het niet mee'

Anja du Bois denkt wel te weten waarom er nu alsnog een spijtbetuiging van minister Fred Grapperhaus namens het kabinet is gekomen. "Dat komt door Peter R. de Vries. Hij is er al die jaren mee bezig geweest, vanaf de vrijspraak."

Kijk naar de spijtbetuiging van Grapperhaus:

Volgens Herman heeft de vermoorde misdaadverslaggever een dag voor de aanslag nog een mail aan de minister gestuurd. "Door hem hebben we een gesprek gehad. Zo was Peter. Helaas heeft hij het niet meer mee kunnen maken."

De Vries heeft altijd voor de 'Twee van Putten' gestreden. "We hebben momenten gehad dat we tegen hem zeiden: je bent zo druk, stop ermee. Maar daar wilde hij niks van weten. We zullen ervoor blijven knokken, zei hij dan. Dat heeft hij gedaan tot zijn laatste dag."

'Grapperhaus heeft ballen getoond'

Herman prijst Grapperhaus voor de spijtbetuiging. "Die man heeft wel ballen getoond om dit te doen. Daarvoor ben ik ook bij andere ministers geweest en die zeiden dat ze het zouden doen, maar deden het niet. Deze man doet het wel en dat vind ik fantastisch."

Luister naar het gesprek met Herman Du Bois op Radio Gelderland:

"We zijn extra blij dat het er toch nog van gekomen is. We kunnen er nu pas echt een streep onder zetten", voegt zijn vrouw Anja nog toe.

Zie ook:

Deel dit artikel