Veteranendag in het Vrijheidsmuseum: "Elkaar niets hoeven uit te leggen, maar toch elkaar begrijpen" - Omroep Berg en Dal

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Veteranendag in het Vrijheidsmuseum Foto: Omroep Berg en Dal
Veteranendag in het Vrijheidsmuseum Foto: Omroep Berg en Dal

Veteranendag in het Vrijheidsmuseum Foto: Omroep Berg en Dal

GROESBEEK - Normaliter organiseert de gemeente Berg en Dal jaarlijks in juni een dag voor de veteranen binnen de gemeente. In verband met corona kon dat helaas dit jaar niet doorgaan. De bijeenkomst werd uitgesteld, en daarom verzamelden de veteranen zich maandag 11 oktober in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek.

Nieuw-Guinea en Curaçao

"Heel veel verhalen,........sterke verhalen worden er vandaag verteld", zegt Henk Graat, een van de aanwezige veteranen. "Ik heb 18 maanden in Nieuw-Guinea gezeten en 9 maanden op Curaçao. Dat laatste was mooi, maar Nieuw-Guinea niet zo, door de problemen met Soekarno."

Ik heb de mensheid ten dienste kunnen staan met de medische hulp waar men om vroeg

"Wat Berg en Dal organiseert vind ik echt ons dagje, door ons zo in het zonnetje te zetten", vindt Frank Krahmer, voormalig verpleegkundige bij de Koninklijke Luchtmacht en Marine. "Ik heb in Kosovo vanaf 1999 de eerste oorlog meegemaakt. Daarna ging ik naar Irak en Afghanistan. Ik heb de mensheid over het algemeen in de rest van de wereld ten dienste kunnen staan met de medische hulp waar men om vroeg. Ik vind het erg fijn om hier, in een vredige situatie, met andere veteranen samen te zijn."

Burgemeester en Wethouders

Burgemeester en wethouders van de gemeente Berg en Dal waren aanwezig, en ontvingen de gasten hartelijk met koffie/thee en gebak. Vervolgens was het woord aan burgemeester Mark Slinkman tijdens een toespraak. "Ik ben blij dat we veteranendag dit jaar niet helemaal hoeven over te slaan, want het is een belangrijke dag. Zoals premier Rutte in juni zei: "De diepere betekenis van veteranendag zit in de ontmoeting en de vriendschap tussen kameraden van vroeger, en dat gevoel van herkenning tussen oude en jonge generaties van veteranen, omdat leeftijdsverschillen wegvallen door gedeelde ervaringen. Elkaar niets hoeven uit te leggen, en toch elkaar begrijpen."

Rondleiding door het museum

Na de toespraak werden de gasten rondgeleid door het museum. Vervolgens was er nog tijd om samen iets te drinken en te eten. Hierbij zouden nog vele verhalen volgen..........mooie verhalen, ontroerende verhalen en sterke verhalen.

Deel dit artikel