Herdenking in Kranenburg: "Haat doodt, Liefde verzoent" - Omroep Berg en Dal

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Foto: Gemeente Kranenburg
Foto: Gemeente Kranenburg

Foto: Gemeente Kranenburg

KRANENBURG - Op 17 september 1944 werden voor het gemeentehuis van het Duitse Kranenburg twee Amerikaanse soldaten geliquideerd door een Duitse SA-officier. 77 later, afgelopen zondag 19 september, werd op dezelfde plaats een herdenkingsbijeenkomst gehouden, bij de plaquette met de woorden: 'Haat doodt, liefde verzoent".

Je werd door haat gedreven vermoord, zomaar. Haat, jegens de vijand, jegens niet-duitsers, haat tegen 'anders zijn'

Burgemeester van Kranenburg, Ferdi Böhmer, benadrukte deze woorden in zijn toespraak: "Liefde verzoent staat op het gedenkteken, ter nagedachtenis aan een dubbele moord. De haat herinneren we ons. Uit de rechtbankdossiers over deze gruweldaad op 17 september 1944 blijkt dat sergeant Georg T. Harrison en korporaal William H. Armstrong hun moordenaar niet kenden. Ze waren zich ook van geen enkel gevaar bewust en waren ongewapend. Je werd door haat gedreven vermoord, zomaar. Haat, jegens de vijand, jegens niet-duitsers, haat tegen 'anders zijn'."

Vervolgens nam Chief Scott Morrison, attaché van de Amerikaanse ambassade in Nederland het woord, gevolgd door aalmoezenier majoor Dominic Grotti van de 82nd Airborne Division, die voor ging in een kort gebed.

Volksliederen

Liz Kraft, familielid van parachutist Romeo Hamel, las een gedicht en de muziekvereniging uit Zyfflich speelde zowel het Duitse als het Amerikaanse volkslied. Dit laatste werd gezongen door Kerstin-Jansen Verhoeven.

Kranslegging

Kransen werden er gelegd door onder andere Toon de Jong namens de Stichting Reünie Paratroopers uit Beek-Ubbergen, Frans van der Molen namens het Vrijheidsmuseum, de Stichting Airborne vrienden Groesbeek en burgemeester Mark Slinkman namens de gemeente Berg en Dal.

Omroep Berg en Dal TV maakte de volgende reportage:

Deel dit artikel