Sobere Market Garden dag bij het Vrijheidsmuseum - Omroep Berg en Dal

Foto: Omroep Berg en Dal

Foto: Omroep Berg en Dal

GROESBEEK - Bezoekers waren er genoeg tijdens de jaarlijkse Market Garden dag in en bij het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Helaas was het buitenprogramma, als gevolg van de nog geldende beperkingen in verband met Corona, sober van opzet.

Jaarlijks staat het museum stil bij Market Garden. Ook dit jaar bij de 77-jarige herdenking van deze operatie. Op het buitenterrein van het museum werden bezoekers muzikaal verwelkomd door The Band of Four Brothers en zangeres Majorie Ceulemans Schiltz met muziek uit de oorlogsjaren. Ook bestond de mogelijkheid een tocht te maken met een authentieke Willy's MB langs de slagvelden. Deze fieldtrips werden verzorgd door Grateful Generation Tours. Daarnaast toonde het museum in de filmzaal een doorlopende film over Market Garden.

Tijdens Operatie Market Garden (september 1944) vond één van de grootste luchtlandingsoperaties plaats uit de geschiedenis. Ook in Groesbeek. Terwijl de parachutisten probeerden om de bruggen over de rivieren te veroveren, trokken de landstrijdkrachten vanuit het zuiden op in de richting van Nijmegen en Arnhem. De Slag om Arnhem ging na bittere gevechten verloren. Nijmegen en omgeving werden echter bevrijd, evenals een deel van de Betuwe en een strook in Brabant. Het strategische belang ervan was groot: vanuit het bevrijde Rijk van Nijmegen vond in het voorjaar van 1945 de 'take off' plaats voor de eindstrijd van de bevrijding van Europa: het grote Rijnlandoffensief, de finale richting Berlijn.

Ook Omroep Berg en Dal TV nam een kijkje bij het museum.

Deel dit artikel