(Nog) geen ster voor opvolger van De Leest in Vaasen, 'wel sterrenmenu' - Omroep Berg en Dal

De nieuwe chef-kok in Vaassen, Pasquale Carfora. Foto: Eigen foto

De nieuwe chef-kok in Vaassen, Pasquale Carfora. Foto: Eigen foto

VAASSEN - Restaurant De Leest had drie Michelinsterren, opvolger Aroma begint op nul. Komend weekend gaat het restaurant in Vaassen open. "We streven niet naar een ster, maar als dat gebeurt dan is dat wel een droom. Het wordt heel spannend", zegt de nieuwe eigenaar Jan Leune.

Leune kocht in juli het restaurant van chef-kok Jacob Jan Boerma die eind 2019 aankondigde te stoppen met zijn sterrenzaak De Leest. Boerma blijft anderhalf jaar als adviseur aan het restaurant verbonden.

Droom van dochter en schoonzoon

De ondernemer gaat aan de Kerkweg in Vaassen niet zelf in de keuken staan, dat is voorbehouden aan zijn schoonzoon Pasquale Carfora. Leunes dochter Elisa moet als gastvrouw en wijnkenner het gezicht van restaurant Aroma worden. "Het is hun droom een eigen restaurant te hebben", zegt Leune. "En ook een beetje van mij."

De eigenaar blijft wonen en werken in Italië, zegt hij. "Ik voel me meer Italiaan dan Nederlander. Maar ik zal geregeld in Vaassen zijn, haha."

Carfora groeide op in Lazio, de regio rond Rome en streek zes jaar geleden in Nederland neer; Elisa ging studeren in Wageningen en hij ging mee. Zijn schoonvader woont en werkt al sinds 1986 in Italië. Dus dat het restaurant in Vaassen Italiaans dineren ademt is niet meer dan logisch.

"We willen onze gasten een creatieve en inspirerende culinaire reis door Italië laten maken", zegt de ondernemer. "Het worden geen standaard Italiaanse gerechten, zoals spaghetti bolognese, maar gerechten van de beste Italiaanse ingrediënten en lokale Nederlandse producten, die we op Italiaanse wijze integreren in onze keuken."

'Geen ster, wel gerechten op sterrenniveau'

Oud-restauranteigenaar Boerma stopte in het Veluwse dorp Vaassen op het hoogtepunt. Sinds 2013 had hij drie sterren. Leune en zijn dochter en schoonzoon leggen de lat hoog: "We hebben geen Michelinster, maar de gerechten zijn wel van sterrenniveau."

Vrijdag krijgt de culinaire pers een voorproefje, Aroma gaat zaterdag open voor het publiek.

Op Radio Gelderland sprak Frank van Dijk met Leune over de opvolger van sterrenrestaurant De Leest:

Zie ook:

Deel dit artikel