Echt geen plek meer voor visboer André in zijn geliefde wijk: 'Wat een gelul' - Omroep Berg en Dal

Visboer André. Foto: Omroep Gelderland

Visboer André. Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM - Visboer André kan definitief niet terug naar zijn geliefde stek in de Arnhemse wijk Schuytgraaf. Dat laat de gemeente weten, ruim acht maanden nadat wethouder Ronald Paping beloofde die mogelijkheden nog eens te onderzoeken. De winkeliers hebben geen bezwaar tegen de terugkeer van André zijn rijdende viskraam, maar de gemeente zou niet alleen voor hem plek kunnen maken.

"Wat een gelul", reageert André op het nieuws. Op heel veel plekken in andere wijken of plaatsen waar hij staat, is hij de enige die van de mogelijkheid om er te staan gebruik maakt, redeneert hij. En ook in Schuytgraaf heeft hij zeven jaar lang gestaan, stelt André. "Heel raar. Dat klopt toch niet."

Vanwege afspraken die er met de projectontwikkelaar zouden zijn, moest André eind vorig jaar zijn plek na ruim zeven jaar verlaten. Zijn eigen actie om gratis kibbeling uit te delen voor een steunbetuiging, bracht een stortvloed aan mailtjes richting de gemeente. Zonder resultaat. Daarop volgde een handtekeningenactie van wijkbewoonster Sandra, die bijna 700 krabbels opleverde. Paping beloofde te gaan zoeken naar opties voor André, eventueel elders in de wijk. Ook dat levert nu, na acht maanden, dus niets op.

'Misschien in 2027 of 2028'

"We hadden graag eerder helderheid gegeven, dat was duidelijker geweest voor iedereen", laat Paping weten. Er liggen volgens hem nu eenmaal afspraken dat er geen standplaatsen komen 'zolang Schuytgraaf niet af is'. Een uitzondering voor de viskraam is niet mogelijk, dan zou de standplaats 'voor iedereen' moeten zijn, stelt de wethouder. Paping geeft aan dat daar waarschijnlijk pas weer in 2027 of 2028 naar kan worden gekeken.

Waarom het antwoord zo lang op zich moest laten wachten? "De exploitant is gewijzigd, de winkeliersvereniging wilde soms wat uitzoeken en nagaan en er zijn wat ambtelijke wisselingen geweest", verklaart Paping.

'Doen geen donder'

Zelf heeft André naar eigen zeggen al heel lang niets meer van de gemeente gehoord. "Ze doen geen donder", is zijn conclusie. "Het gaat om één middagje in de week voor mijn viskraam. Waar hebben we het over", vraagt de visboer zich af.

Naast de steun van buurtbewoners, hebben ook de ondernemers in het winkelcentrum geen bezwaar, weet André.

Deel dit artikel