Financiële regeling chronisch zieken aangepast - Omroep Berg en Dal

Gemeentehuis van Druten Foto: RN7

Gemeentehuis van Druten Foto: RN7

DRUTEN - Chronisch zieken met een laag inkomen hebben in de gemeente Druten recht op een jaarlijks extra steunbedrag van 275 euro. Lang niet iedereen die daar recht op heeft, maakt gebruik van deze regeling. Daarom blijft de gemeente de mensen hierop attent maken, onder meer door deelnemers uit vorige jaren een herinneringsbrief te sturen.

De regeling is inmiddels op een aantal punten aangepast. Zo is het bedrag verhoogd en kan men de regeling het hele jaar door aanvragen. Naast inkomensgrenzen speelt nu ook het vermogen een rol.

Alleen mensen met weinig spaargeld

Om in aanmerking te komen moet een alleenstaande maandelijks minder verdienen dan 1.230 euro. Bij huwelijk of samenwonen geldt een inkomen van minder dan 1.757 euro. Mensen moeten wel extra kosten maken vanwege de chronische ziekte, zoals voor hulp, medicijnen of kleding. Ook moet men weinig spaargeld hebben.

Er zijn wel uitzonderingen. Zo krijgt men geen extra steunbedrag als men al gebruikmaakt van de uitgebreide collectieve zorgverzekering via de gemeente. Men krijgt dan al van de gemeente een maandelijkse bijdrage bijzondere bijstand van 37,50 euro.

Aantal aanvragen blijft gelijk

In Druten hebben vorig jaar zo'n 300 inwoners van de regeling gebruikgemaakt. Over geheel 2021 verwacht de gemeente ongeveer evenveel aanvragen. De gemeente heeft geen overzicht hoeveel mensen eigenlijk recht hebben op de regeling, maar daar om diverse redenen geen gebruik van maken.

Bij sommige mensen wordt een nieuwe ziekte geconstateerd en heeft men niet in de gaten dat men niet zo snel van die ziekte verlost zal zijn. Met andere woorden, dat die nieuwe ziekte in feite chronisch is en men dus mogelijk in aanmerking komt voor de financiële vergoeding.

Deel dit artikel