Onzekerheid over kermis in Millingen aan de Rijn - Omroep Berg en Dal

Kermis Foto: Pixabay

Kermis Foto: Pixabay

MILLINGEN AAN DE RIJN - De kermis in Millingen aan de Rijn gaat mogelijk ook dit jaar niet door. De kermis staat gepland van 24 tot en met 27 juli. Hoewel er steeds meer versoepelingen zijn op het gebied van de coronaregels, gelden er nog steeds strikte regels voor kermissen. De gemeente en kermisorganisator bekijken hoe de kermis toch door kan gaan binnen de bestaande regelgeving en nemen later een definitief besluit over het doorgaan van de kermis.

De Rijksoverheid versoepelt momenteel de coronaregels. Naar verwachting mogen vanaf juli evenementen plaatsvinden, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Dit betekent voor de kermisorganisator dat hij verschillende maatregelen moet nemen die letterlijk en figuurlijk voor zijn rekening komen. Dit maakt het zeer lastig om toch een kermis te organiseren in Millingen aan de Rijn.

Welke maatregelen zijn noodzakelijk ?

Omdat er terrassen naast het kermisterrein in Millingen aan de Rijn liggen moet het hele kermisterrein met hekken afgezet worden. Het moet een afgesloten locatie met een aparte ingang en uitgang zijn, met personeel dat toezicht houdt. Op die manier kan de organisator grip houden op het aantal bezoekers. Eventueel kan de organisator werken met zogenoemde tijdssloten voor bezoekers. De toegestane bezoekersaantallen zijn namelijk afhankelijk van de grootte van het kermisterrein.

Ook vooraf reserveren en een gezondheidscheck stelt de Rijksoverheid als voorwaarden. Het maakt hierbij niet uit of de kermis wordt georganiseerd met of zonder coronatoegangsbewijzen. Andere voorwaarden zijn: er moeten looproutes ingesteld worden en de 1,5 meter moet gegarandeerd zijn op het hele terrein. Al deze extra faciliteiten, materialen en het benodigde personeel komen boven op de gebruikelijke kosten voor de organisatie van de kermis.

Uitwijken naar de nazomer is niet mogelijk

"Het is geen optie om de kermis op een later tijdstip te organiseren, wanneer er mogelijk minder coronaregels gelden. Er worden nu al heel veel kermissen in Nederland verplaatst naar september. Dat maakt dat er dan een piek ontstaat, waardoor er te weinig attracties beschikbaar zijn om de kermissen mee te vullen," aldus de organisator van de Millingse kermis.

Andere locatie is geen optie

Ook een andere locatie is in Millingen geen optie. Er is geen plein of open ruimte groot genoeg om makkelijk af te zetten als kermisterrein. . Dus ook op een andere locatie zou de organisator aan dezelfde (landelijke) regels moeten voldoen.

Eind juni weten de gemeente en kermisorganisator of de regels voor de kermis veranderen en wat dat betekent voor de Millingse kermis. Verschillende kermissen in onze gemeente worden altijd in het najaar georganiseerd. Of deze door kunnen gaan is nu nog niet bekend. Dat hangt samen met de dan geldende coronaregels en de (aard van de) locatie.

Deel dit artikel