Vleermuizen vertragen waarschijnlijk restauratie Cosmas en Damianuskerk Groesbeek - Omroep Berg en Dal

Cosmas en Damianuskerk in de steigers Foto: Parochie C&D

Cosmas en Damianuskerk in de steigers Foto: Parochie C&D

GROESBEEK - Donderdag 17 juni zou Commissaris van de Koning van de Provincie Gelderland, John Berends, het officiële startsein geven voor de restauratie van het dak van de Cosmas en Damianuskerk in Groesbeek. Hierbij zouden ook burgemeester Slinkman van Berg en Dal, het parochiebestuur en vertegenwoordigers van het bisdom aanwezig zijn. Deze officiële start wordt echter uitgesteld.

Mogelijk vleermuizen aanwezig

Uit een quick scan naar de aanwezigheid van vleermuizen die werd uitgevoerd blijkt namelijk dat het mogelijk is dat deze dieren gebruik maken van de zolder en ruimte tussen het dakbeschot en dakpannen als verblijfplaatsen. Dit kan niet met zekerheid worden vastgesteld, maar zeker ook niet uitgesloten.

Werkzaamheden worden uitgesteld

Het bisdom en de parochie kiezen er daarom in overleg met de provincie en de aannemer voor om de start van de werkzaamheden uit te stellen totdat er meer duidelijkheid is over de daadwerkelijke aanwezigheid van vleermuizen. Dan kan men kijken hoe hier mee om te gaan.

Subsidie provincie en gemeente

De restauratie van het dak van de Cosmas en Damianuskerk is mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Gelderland. Ook heeft de gemeente Berg en Dal een financiële bijdrage geleverd. Daarnaast houdt de parochie een inzamelingsactie, gericht op iedereen die de kerk waardevol vindt vanuit religieus, bouwkundig of cultureel oogpunt.

Deel dit artikel