Veiligheidsregio: "Ga veilig op pad in de natuur" - Omroep Berg en Dal

Een bosbrand is snel veroorzaakt Foto: Pixabay

Een bosbrand is snel veroorzaakt Foto: Pixabay

BERG EN DAL - Het is echt genieten met dit mooie zomerse weer. Veel mensen trekken er daarom op uit. De natuur, ook dicht bij huis, in onze gemeente, is prachtig, maar ook heel kwetsbaar. Eén nonchalant weggegooide sigarettenpeuk of stuk glas kan al de oorzaak zijn van een brand die een enorm natuurgebied verwoest. Veruit de meeste natuurbranden worden veroorzaakt door menselijk gedrag.

Wat kunt u doen om een natuurbrand te voorkomen ?

- Let op waar u uw auto neerzet. Een uitlaat en katalysator kunnen heet worden en bij parkeren in hoog, droog gras kan het een natuurbrand veroorzaken.

- Rook liever niet in natuurgebieden. Doet u het toch, maak uw sigaret dan zorgvuldig uit voor u hem weggooit. Als er een rookverbod van kracht is, moet u zich daar uiteraard aan houden.

- Gooi afval in de daarvoor bestemde bakken. Afval, zoals bijvoorbeeld een glazen fles, kan de oorzaak zijn van brand. Een glazen fles waar de zon op schijnt, kan als vergrootglas werken en droge planten of gras in brand krijgen.

- Barbecueën of lekker met z’n allen rond een kampvuur is heel gezellig, maar maak alleen een vuurtje waar het mag en houdt u zich daarbij aan de plaatselijke regels. Doof het vuur altijd goed. Kolen van de BBQ blijven lang nagloeien.

- Wees alert op verdachte situaties en meld die bij de terreineigenaar of bij brandweer of politie, maak eventueel een foto of filmpje met kenmerken.

Wanneer u een brand ontdekt in de natuur is het van belang de brand niet zelf te proberen te blussen. Vlucht zo snel mogelijk naar een veilige plaats, zoals de openbare weg, verhard terrein of de bebouwde kom. Loop hierbij haaks op de vuurhaard, waardoor de kans het minst groot is dat u wordt ingesloten door de brand. Bel, zodra u zelf veilig bent, 112 en geef zo nauwkeurig mogelijk door waar u zich bevindt.

Op de site van de brandweer vindt u meer adviezen en informatie.

Deel dit artikel