Forte Thuis: voor ondersteuning van gezinnen - Omroep Berg en Dal

De zoon uit het geholpen gezin Foto: Forte Welzijn

De zoon uit het geholpen gezin Foto: Forte Welzijn

GROESBEEK - Als gezin kun je in een situatie terecht komen waarin het niet zo goed loopt. Dat kan zijn door ziekte, moeilijkheden met de kinderen, weinig contacten, geldgebrek of bijvoorbeeld spanningen in je relatie. Meestal lukt het om het zelf op te lossen. Maar soms is het fijn als iemand met je meedenkt, tijd en aandacht voor je heeft. Een luisterend oor of iemand die een handje kan helpen.

Een autistische jongen

Anne de Jong is coördinator Forte Thuis van Forte Welzijn en vertelt over haar werk: “Onlangs hebben we een gezin uit Iran geholpen. Het gezin woont al jaren in Nederland. Hun zoon is autistisch en ging drie keer per week naar het dr. Leo Kannerhuis voor opvang en begeleiding. Dit stopte in de meivakantie en pas na de meivakantie zou hij naar een andere school en opvang gaan, waardoor een gat van acht dagen ontstond."

Normaal gesproken zou moeder voor hem kunnen zorgen, alleen heeft zij onlangs gehoord dat ze kanker heeft en krijgt hiervoor zware chemokuren. Gevolg is dat ze zich erg ziek voelt en haar zoon niet de aandacht kan geven die hij nodig heeft. Ook voor vader is dit moeilijk.

Sociaal team van de gemeente

Forte Thuis is door het sociaal team van de gemeente Berg en Dal benaderd om mee te denken hoe dit gezin geholpen kan worden. Gelukkig was er een vrijwilliger die wel acht dagen wilde zorgen voor deze jongen.

"Dit is een typisch voorbeeld dat ieder verhaal of iedere behoefte anders is en niks binnen één hokje past.”, vertelt Anne. De ouders zijn de vrijwilliger en haar man ontzettend dankbaar. “Laat de mensen weten dat medemenselijkheid nog bestaat”, aldus de ouders.

De vrijwilliger van Forte Thuis

De vrijwilliger van Forte Thuis kan voor jou een steuntje in de rug zijn. Forte Thuis ondersteunt gezinnen met kinderen van 0-12 jaar. Als ouder geef je zelf aan waar jij behoefte aan hebt. Onze geschoolde vrijwilligers putten ook uit eigen ervaring in het opvoeden, de meeste zijn zelf vader/moeder. Zij gaan meestal wekelijks naar gezinnen toe om ouders te helpen bij waar zij ondersteuning nodig hebben. Dit is vooraf besproken en wordt onderling goed afgestemd. Het is ondersteuning op maat. Zij drinken een bakje koffie, bieden een luisterend oor en/of praktische hulp en spelen met de kinderen. De ondersteuning is voor circa 1 jaar.

Vrijwilligers zijn altijd welkom, aldus Forte Welzijn. Kijk voor meer informatie op www.fortewelzijn.nl.

Deel dit artikel