Prinses Margriet bezoekt Canadese Begraafplaats - Omroep Berg en Dal

Prinses Margriet op Canadese Begraafplaats Foto: Omroep Berg en Dal

Prinses Margriet op Canadese Begraafplaats Foto: Omroep Berg en Dal

GROESBEEK - Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet bezocht maandag de fototentoonstelling ‘The Faces of Groesbeek’ op de Canadese Oorlogsbegraafplaats. Door deze fototentoonstelling krijgen 1500 graven een gezicht.

Prinses Margriet kreeg een rondleiding over de begraafplaats. Daarbij bekeek ze de foto’s in het Groesbeek Memorial (het monument voor de vermiste soldaten) en bij de graven. Ze luisterde daarbij naar de levensverhalen van de gesneuvelde soldaten, verteld door vrijwilligers. De prinses werd vergezeld door de Canadese ambassadeur Lisa Helfand en burgemeester Mark Slinkman van Berg en Dal.

Scholieren

De stichting Faces to Graves betrekt ook jongeren bij het werk. Zo hebben zowel Nederlandse als Canadese scholieren onderzoek gedaan naar omgekomen soldaten en hun levensverhalen geschreven. Met prinses Margriet spraken de scholieren over hun ervaringen.

Ook Omroep Berg en Dal TV was aanwezig bij het koninklijk bezoek en maakte onderstaande reportage.

Fototentoonstelling

De stichting Faces to Graves heeft de fototentoonstelling op de Canadese militaire begraafplaats in Groesbeek ingericht als een ’verstild eerbetoon’ aan onze bevrijders. Bijna 1500 van de ongeveer 2600 graven zijn van een foto voorzien. Door deze foto’s krijgen de namen op de graven een gezicht. Alle foto’s blijven nog tot maandag 17 mei bij de graven staan. Zo krijgen zoveel mogelijk bezoekers de gelegenheid om de tentoonstelling veilig, conform de coronamaatregelen, te bezoeken.

Stichting Faces to Graves

De stichting Faces to Graves doet al 6 jaar onderzoek naar de levensverhalen van omgekomen soldaten. Het doel van de stichting is al die levensverhalen voor iedereen toegankelijk te maken in een Digitaal Monument. Er staan inmiddels al bijna 400 verhalen in het Nederlands en Engels op www.facestograves.nl.

Door de verhalen zullen inwoners deze bijzondere plek en deze jonge helden nog meer omarmen. Om nooit te vergeten.”

Wethouder Sylvia Fleuren: “Met dank aan de vrijwilligers van Faces to Graves wordt voor ons het levensverhaal van zoveel jonge oorlogsslachtoffers zichtbaar. Te vroeg en te ver van huis kwam aan dat verhaal een einde. We hadden er graag meer aandacht aan gegeven, zeker met dit koninklijk bezoek. Maar helaas kon dat door de maatregelen niet. Door de verhalen zullen inwoners deze bijzondere plek en deze jonge helden nog meer omarmen. Om nooit te vergeten.”

In onderstaande video een reportage over de totstandkoming van de tentoonstelling Faces to Graves.

Deel dit artikel