Politiek wil opheldering na advies provincie over wissen Whatsapp - Omroep Berg en Dal

Ambtenaren kregen het advies berichten te wissen. Foto: Pixabay

Ambtenaren kregen het advies berichten te wissen. Foto: Pixabay

ARNHEM - "Ontoelaatbaar", zegt Ton Diepeveen van de PVV. "Schandalig", vindt Luuk van der Veer van de Partij voor de Dieren. En het CDA heeft inmiddels Statenvragen ingediend over het advies van de provincie aan ambtenaren om Whatsapp-verkeer te wissen.

De politici zijn verbaasd door het opschoon-advies van telefoons door de provincie aan ambtenaren. Dat advies kwam naar buiten bij een hoorzitting van Omroep Gelderland. Een juridisch ambtenaar vertelde daar dat de provincie adviseert om Whatsapp-berichten regelmatig op te schonen. Dat ligt gevoelig in verband met de Wet openbaarheid bestuur.

Zie ook: 'Schoon je WhatsApp op', provincie geeft ambtenaren dit opmerkelijke advies

Volgens de ambtenaar zijn veel Whatsapp-berichten niet relevant en daarom is het advies om alles op te schonen. In een nadere verklaring ontkracht de provincie de uitspraken en zegt dat alleen niet-relevante berichten worden verwijderd.

Verwijderen ligt gevoelig

Het verwijderen van appjes ligt heel gevoelig. Een wethouder in Epe vertrok nadat een video uitlekte waarin hij zegt 'regelmatig eventjes de geschiedenis van zijn telefoon te wissen.' Zo ontspring je de dans bij een Wob-verzoek.

'Zoveel mis'

"Je kan hier elke week wel een debat aanvragen, er is heel zoveel mis", zegt Diepeveen. "Verwijder alles maar, dat mag alleen niet. Whatsapp wordt echt niet alleen gebruikt voor niet-relevante berichtjes", vindt Van der Veer.

Het CDA wil opgehelderd hebben hoe de provincie voorkomt dat belangrijke informatie wordt verwijderd. "Het is essentieel dat inzichtelijk is hoe besluiten tot stand zijn gekomen", aldus Gerhard Bos.

De hoorzitting was het gevolg van een bezwaarprocedure van journalisten van Omroep Gelderland. Dat ging om het openbaar maken van documenten en Whatsapp-berichten rondom de herindeling van Scherpenzeel. Tijdens die hoorzitting bleek ook dat Whatsapp-berichten generiek worden geweigerd omdat het als persoonlijke beleidsopvattingen worden gezien. Dat is in strijd met de wet, het beleid is inmiddels aangepast. Nu wordt elk appje los beoordeeld.

Door: Gerwin Peelen

Deel dit artikel