Beweegkalender voor 75-plussers - Omroep Berg en Dal

Senioren in beweging Foto: Pixabay

Senioren in beweging Foto: Pixabay

BERG EN DAL - Een val is de belangrijkste oorzaak van letsel bij ouderen. Daarom heeft het netwerk valpreventie Berg en Dal een beweegkalender gemaakt. Want als u voldoende beweegt is de kans dat u valt kleiner. Met de beweegkalender kunt u thuis werken aan lenigheid, spierkracht en conditie. Alle 75-plussers in de gemeente hebben de kalender vorige week in de bus gekregen.

Voldoende bewegen

Een val veroorzaakt veel leed en leidt vaak tot een achteruitgang van de kwaliteit van leven. Lichamelijk, maar ook geestelijk. Als u gevallen bent, kunt u bang zijn om opnieuw te vallen. Die angst kan ervoor zorgen dat u bepaalde situaties of activiteiten mijdt. Gelukkig kunt u vallen voorkomen. Door bijvoorbeeld voldoende te bewegen.

Valanalyse door fysiotherapeut

Daarnaast kan een fysiotherapeut een valanalyse maken. Dit betekent dat de fysiotherapeut kijkt naar zaken die een rol spelen bij vallen. Hierbij kunt u denken aan spierkracht, duizeligheid en medicijnen. De fysiotherapeut bespreekt de analyse met u. Daarna maakt de fysiotherapeut een plan voor u om de kans op vallen kleiner te maken. Het maken van een valanalyse is gratis.

Netwerk valpreventie Berg en Dal

Het netwerk valpreventie Berg en Dal is een samenwerking van verschillende organisaties, onder andere fysiotherapeuten, GGD Gelderland Zuid, gemeente Berg en Dal, sportstimulering, Kwiek actieve leefstijl en ZZG. Het netwerk organiseert, als de coronamaatregelen het weer toelaten, trainingen valpreventie.

Omroep Berg en Dal had een interview over onder andere de beweegkalender met beweegcoach Marian Schijf.

De beweegkalender is hier te downloaden.

Deel dit artikel