Het recept weet hij nog niet, maar Timon (26) neemt mosterdfabriek over - Omroep Berg en Dal

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Doesburgsche Mosterdfabriek Foto: Omroep Gelderland
Timon Houwers en Rokus van Blokland  Foto: Omroep Gelderland

Timon Houwers en Rokus van Blokland Foto: Omroep Gelderland

DOESBURG - "Het zal wel even slikken zijn, het officiƫle moment van de sleuteloverdracht." Na veertig jaar de Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek en het bijbehorende museum te hebben gerund, dragen Rokus en Marian van Blokland het stokje vrijdag over aan de nieuwe eigenaar, de 26-jarige Timon Houwers. "Maar gelukkig bouwen we langzaam af en blijven we op de achtergrond nog wel aanwezig voor advies", aldus Rokus Van Blokland.

Het was een flinke zoektocht naar een koper voor de fabriek en het museum. Ruim een jaar heeft het bedrijf te koop gestaan. "Er zijn in die periode wel wat geïnteresseerden voorbij gekomen, maar uiteindelijk werd dat elke keer niks, tot Timon dan".

Van Blokland knikt naar de 26-jarige Timon die in het kantoor tegenover hem zit te glunderen. "En nu zit hij nog daar op die stoel, maar vanaf vrijdag zit ik daar en zit hij hier achter dit bureau", lacht Van Blokland.

De tekst gaat verder onder de video.

Totaalplaatje

Inmiddels loopt de pas afgestudeerde Houwers al een aantal weken mee in het bedrijf. "Zoveel kennis als zij hebben opgebouwd in 40 jaar, heb ik natuurlijk nog lang niet, daarom ben ik blij dat ze in de buurt blijven voor advies."

Maar wat ziet de 26-jarige Aaltenaar in een traditionele mosterdmakerij? "Ja, die vraag krijg ik van meer mensen", lacht hij. "Maar ik heb voedingsmiddelentechnologie gestudeerd en dat komt hier goed bij van pas. Bovendien wil ik graag in de streek werken waar ik vandaan kom. "

Houwers werd enthousiast van het totaalplaatje: het produceren van mosterd, het daarbij kijken naar mogelijkheden voor de toekomst en daarnaast het contact met mensen die het museum en de fabriek bezoeken. Dat is ook wat Rokus en zijn vrouw voor ogen hadden met het vinden van een nieuwe eigenaar. "Wij willen dat de onderneming en het museum hier voor Doesburg behouden blijven. En Timon kan dankzij zijn leeftijd hier ook zo weer 40 jaar mee vooruit! "

Afbeelding
Doesburgsche Mosterdfabriek Foto: Omroep Gelderland

Geheim

Toch zal het overdrachtsmoment moeilijk zijn volgens Van Blokland: "Je weet verstandelijk dat het goed is, maar gevoelsmatig is het toch wel een dingetje. Het is echt een familiebedrijf en het afscheid valt ook daarom toch wel wat zwaar, denk ik." Toch hebben de huidige eigenaren alle vertrouwen in hun opvolger.

Al is er nog wel één ding, dat de nieuwe eigenaar nog niet weet... "Het recept van de mosterd ken ik nog niet", zegt Houwers aarzelend. "Nee, dat recept is al 200 jaar geheim en zit nu nog hier", zegt van Blokland al wijzend op zijn hoofd. "Die krijgt Timon pas op het allerlaatste moment, bij de overdracht. "

Zie ook: Erepenning voor veertig jaar Doesburgsche Mosterd

Door: Lonneke Gerritsen

Deel dit artikel