Omroep Berg en Dal - Nieuws

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: . Foto: Rijksoverheid
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: Foto: Rijksoverheid
Lead Image 3:
Lead image TXT 3: Foto: Rijksoverheid
Avondklok: blijf thuis van 21.00 tot 04.30.u. Foto: Pixabay

Avondklok: blijf thuis van 21.00 tot 04.30.u. Foto: Pixabay

GROESBEEK - Zoals bekend geldt vanaf zaterdag 23 januari tussen 21.00 en 4.30 uur een avondklok. Mensen dienen dan thuis te blijven wanneer er geen geldige reden is om onderweg te zijn. Doel van deze maatregel is de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De avondklok geldt vooralsnog tot 9 februari.

Handhaving

De aanpak van de politie is erop gericht de avondklok zo goed mogelijk te handhaven. Bij duidelijke overtredingen van de avondklok in Gelderland-Zuid die zaterdag 23 januari ingaat, zal de politie daarom direct verbaliseren. Dat hebben de burgemeesters van de 14 gemeenten in Gelderland-Zuid met elkaar afgesproken.

Afbeelding
Foto: Rijksoverheid

Formulier ‘Eigen verklaring avondklok’

Is het noodzakelijk dat u tijdens de avondklok toch naar buiten gaat? Dan moet u in veel gevallen het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ bij u hebben. Op het formulier geeft u aan waarom u tijdens de avondklok naar buiten moet. Een reden is bijvoorbeeld dat u moet werken. Of u bent mantelzorger en iemand heeft uw hulp nodig. Als u moet werken dan heeft u ook een Werkgeversverklaring Avondklok nodig. Bij een calamiteit, terugkeer uit het buitenland en het uitlaten van een hond heeft u geen formulier nodig.

Het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ kunt u hier downloaden.

Heeft u geen printer of kunt u het formulier niet digitaal invullen? Neem dan contact op met de gemeente Berg en Dal via telefoonnummer 14024. Dan sturen wij het formulier per post naar u toe.

Extra politiecapaciteit voor controle

Voorzitter Bruls van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid: “De burgemeesters van onze regio beseffen dat een avondklok een zware maatregel is. Echter we willen ook zo snel mogelijk van het virus af, en deze maatregel draagt daaraan bij. We zijn er met zijn allen van overtuigd dat het grootste deel van onze inwoners zich netjes aan de bepalingen zal houden. Daarnaast zijn er nog genoeg mensen die in de avond vanwege een bepaalde reden buiten mogen zijn. Met een verklaring of aangelijnde hond kan dit. Echter, diegenen die evident de avondklok negeren, lopen het risico op een bekeuring van 95 euro. De eerste dagen waarop de maatregel geldt zal de politie extra capaciteit voor controle inzetten. Daarna wordt op basis van de ervaringen de verdere inzet bepaald. We hanteren in heel Gelderland-Zuid dezelfde aanpak, zodat onze inwoners weten waar ze aan toe zijn”.

Afbeelding
Foto: Rijksoverheid

Deel dit artikel