Aanzienlijk minder vuurwerkschade in Berg en Dal - Omroep Berg en Dal

Minder kosten door vuurwerkschade in Berg en Dal Foto: Pixabay

Minder kosten door vuurwerkschade in Berg en Dal Foto: Pixabay

BERG EN DAL - De afgelopen jaarwisseling heeft in de gemeente Berg en Dal voor aanzienlijk minder schade gezorgd dan voorgaande jaren. Zo bedroegen de gemeentelijke kosten als gevolg van vuurwerk vorig jaar nog bijna 8000 euro, dit jaar was dat slechts een kleine 1700 euro.

Zo zijn er dit jaar bijvoorbeeld geen ruiten van bushokjes gesneuveld. Bovendien heeft de gemeente dit jaar met minder werknemers hoeven controleren op schade, waardoor ook de kosten voor het inventariseren lager zijn. De uiteindelijke schade kan nog wat hoger uitvallen doordat schades aan rioolkolken vaak pas later in het jaar naar voren komen.

Waren de kosten de afgelopen jaren verdeeld over meerdere kerkdorpen binnen de gemeente, dit jaar werden de schades uitsluitend veroorzaakt in Groesbeek en Beek.

Een nieuw normaal

Burgemeester Mark Slinkman is tevreden dat de schade zoveel kleiner is: “Het is een ontzettend zware tijd voor onze ondernemers en verenigingen, die onze steun hard nodig hadden en hebben. We kunnen het schaarse gemeenschapsgeld wel beter gebruiken dan voor het herstellen van vuurwerkvandalisme.” De burgemeester ziet hier ook een argument in voor een permanent vuurwerkverbod: “Nergens in Europa hebben ze deze vernielcultuur, en toch is het overal gezellig op Oudjaarsavond. Het is tijd voor een nieuw normaal.”

Deel dit artikel