RIBW schrijft brief naar aanleiding van onrust Hüsenhoff Groesbeek - Omroep Berg en Dal

foto: Omroep Gelderland

foto: Omroep Gelderland

GROESBEEK - Onlangs ontstond er onrust in Groesbeek over een voornemen van RIBW Nijmegen & Rivierenland tot plaatsing van nieuwe bewoners in de Hüsenhoff. Hierover schreef RIBW-bestuurder Edwin ten Holte een ingezonden brief, welke u hier kunt lezen.

 

Beste inwoners van Groesbeek,

Vorige week hebben wij elkaar als buren niet goed begrepen. Dat veroorzaakte onrust in uw dorp wat werd verwoord in de petitie tegen de komst van nieuwe bewoners bij de RIBW in de Hüsenhoff. Omdat we al  jaren goede buren zijn in de Hüsenhoff en er ook op andere plekken in Groesbeek cliënten van de RIBW wonen, schrijven wij deze brief aan u.

Wij vinden het heel vervelend dat er buren zijn die zich zorgen maakten over de plannen van de RIBW en bieden daarvoor onze excuses aan. Onze communicatie had zorgvuldiger en sneller gemoeten. Daarmee hadden we waarschijnlijk veel onrust voorkomen. Wij hebben daarvan geleerd.

De maatschappelijke opdracht die wij als RIBW Nijmegen & Rivierenland hebben, is om mensen met een psychiatrische aandoening te ondersteunen in hun dagelijks leven. En door die steun maken wij hen sterker, waardoor velen na verloop van tijd weer zelfstandig kunnen meedoen in de samenleving. Dat doen wij al meer dan 30 jaar in uw regio.

Op dit moment begeleiden wij zo’n 1.800 cliënten, zowel in woonvormen (zoals de Hüsenhoff) als in hun eigen woning. Een klein aantal cliënten is veroordeeld door de rechter tot een straf en/of behandeling. Als die er bijna opzit begeleidt de RIBW hen bij de laatste stap naar de samenleving. Zonder begeleiding van ons zouden zij na hun straf direct op straat staan. Wij bieden deze cliënten structuur en helpen hen bij het vinden van werk en sociale contacten. Daarna zijn zij weer gewone buren.

De RIBW voelt zich altijd verantwoordelijk voor het welbevinden van de cliënten die zij ondersteunt. Maar ook voor de buurt waarin wij aanwezig zijn. Wij zoeken woonlocaties die passen bij onze cliënten. Daarbij kijken we naar veel aspecten, waaronder de veiligheid voor zowel de buurt als de cliënten zelf. In het geval van cliënten met een straf vindt een uitgebreide risicotaxatie plaats. Bij de geringste twijfel plaatsen wij de cliënt niet.

Wij hebben nu al zeven jaar een fijne woonvoorziening in de Hüsenhoff. Ons voornemen was om daar op termijn een aantal nieuwe cliënten na hun straf en behandeling te laten instromen als laatste stap naar zelfstandig wonen. Daarbij zouden wij uiteraard zorgen dat daar alleen cliënten kwamen wonen die echt aan die laatste stap naar zelfstandigheid toe waren en pasten in de buurt. Het informeren van de gemeente en de buurt stond op onze planning.

Ons voornemen is inmiddels ingehaald door de recente ontwikkelingen. Dat spijt ons zeer. Voor u vanwege de onrust, maar ook voor de cliënten die deze kans op re-integratie ontnomen is.

Mocht u nog vragen hebben of willen reageren, dan kan dat via  bestuur@ribw-nr.nl

Met vriendelijke groet,

RIBW Nijmegen & Rivierenland                                                                                                                 Edwin ten Holte, Bestuurder

Deel dit artikel