Kekerdomse oorlogsbelevenissen: De dagboeken van Lambert en Gert Janssen - Omroep Berg en Dal

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Kekerdomse Oorlogsbelevenissen
De Dagboeken van Lambert en Gert Janssen

De Dagboeken van Lambert en Gert Janssen

KEKERDOM - Tot aan zijn dood stond Lambert Janssen bekend als de levende almanak en het lopende geschiedenisboek van Kekerdom. Ieder historisch feitje, zelfs de verjaardagen van alle dorpsgenoten zaten in zijn hoofd. Daarnaast bezat Janssen een compleet archief over de geschiedenis van Kekerdom. Al tijdens de Tweede Wereldoorlog schreven hij, en zijn broer Gert, de gebeurtenissen op in hun dagboeken.

Johan Bekhuis

Deze dagboeken waren de bronnen die Johan Bekhuis gebruikte om een rijk geïllustreerde boekwerk van ruim 250 pagina’s samen te stellen. De  broers vertellen van dag tot dag wat ze meemaakten in de oorlog. Hoe het strijdtoneel in september 1944 plotseling de Ooijpolder en Duffelt vermorzelde en hoe de lokale bevolking door de Duitse bezetter op de vlucht werd gejaagd.

Exodus naar Groningen

De kekerdommers kwamen uiteindelijk in de Groningse gemeente Marum terecht. Hun exodus onder leiding van de dorpspastoor leest als een bijbelse vertelling. Hoewel de Groningse gezinnen zich gastvrij over de haveloze vluchtelingen ontfermden, was men ook daar aan de grillen van de bezetter overgeleverd. De kekerdommers werden verplicht tot dwangarbeid bij de aanleg van Duitse verdedigingswerken.

Rijk geillustreeerd

In de oorlogstijd beschikte niemand in Kekerdom over een fototoestel. Was dat trouwens wel het geval geweest dan zou het zeker door de bezetter zijn ingepikt. Foto’s uit die tijd zijn dus zeer schaars. Toch telt het boek maar liefst 170 illustraties, waarvan een groot deel afkomstig is uit de familiealbums van beide dagboekschrijvers en uit de lokale fotoarchieven. Maar ook de Heemkundekring uit Marum en het Oorlogsmuseum van Middelstum hebben illustratiemateriaal bijgedragen. Mede dankzij die externe hulp spreken de dagboeken nog veel meer tot de verbeelding.

Gemeente en Provincie

Royale financiële steun van de Gemeente Berg en Dal en de provincie Gelderland maakt het mogelijk om dit boek voor slechts 10 euro aan te bieden.

Vanaf 30 november ligt het boek te koop in de Primera in Millingen en Beek en de Spar in Ooij en Leuth.

U heeft nog de mogelijkheid om in te tekenen voor dit boek. Hiermee reserveren wij het gewenste aantal boeken voor u en bent u verzekerd van een exemplaar. In verband met de kosten komt er géén herdruk. Intekenen en meer informatie: kekerdominbangedagen@gmail.com

Deel dit artikel