De Amerikanen kuieren al door ons dorp: een dagboek - Omroep Berg en Dal

Amerikaanse bevrijders

Amerikaanse bevrijders

BEEK-UBBERGEN - Op zaterdag 21 november verschijnt het dagboek van Eva de Ranitz-van Mourik over Beek en Ubbergen in boekvorm met als titel De Amerikanen kuieren al door ons dorp.

Aan het einde van Tweede Wereldoorlog heeft de streek rondom Beek-Ubbergen langdurig midden in de frontlinie gelegen. Van Operatie Market Garden in september 1944 tot Operatie Veritable in februari 1945 was het gebied het toneel van zware gevechten en grote beproevingen voor de bevolking.

Dagboek

Het is deze periode die de kern vormt van het dagboek dat Eva de Ranitz-van Mourik in Beek bijhield. Het allermooiste van dit dagboek is, de wijze waarop zij ons meeneemt in het dagelijks leven van toen, de verschrikkingen voor de bewoners van een klein dorp onder aan de stuwwal en de beproevingen die zij moesten doorstaan. Deze vorm van micro-geschiedenis maakt de oorlog in al zijn afschuwelijke facetten tastbaar voor ons als lezer. Fascinerend is ook de afwisseling van emoties en beleving die in het dagboek naar voren komt. De ene dag is de schrijfster terneergeslagen, somber en cynisch, een dag later juist weer geniet ze van de zon, de natuur en het jonggeboren leven om haar heen.

Helaas kan er door de Coronamaatregelen geen presentatie van het boek plaats vinden. Het boek, met veel foto’s en bijlagen is vanaf zaterdag 21 november op diverse locaties in de gemeente Berg en Dal te koop.

Deel dit artikel