Omroep Berg en Dal - Nieuws

Landschap Berg en Dal. Foto: Pixabay

Landschap Berg en Dal. Foto: Pixabay

BERG EN DAL - Tijdens het Nationaal Voetgangerscongres, vanwege corona digitaal georganiseerd, in Leeuwarden wordt donderdag voor de eerste keer de landelijke LoopAward uitgereikt. Het is een prijs voor het beste initiatief als het gaat om meer ruimte voor lopen, in het hoofd, beleid en daar buiten. Het Dorpsommetje uit Berg en Dal is één van de kanshebbers.

Tiny Wigman, van Via Natura, is de drijvende kracht achter het Dorpsommetje. Drie jaar geleden werd het idee geboren om inwoners van de nieuw gevormde gemeente Berg en Dal kennis te laten maken met het mooie buitengebied en elkaar.

"Het komt er eigenlijk op neer dat je het wandelen door de prachtige natuur van onze gemeente stimuleert", verduidelijkt Wigman, die het waardeert dat er veel steun is voor het Dorpsommetje. Zo staat het wandelen op de bestuurlijke agenda van de gemeente en prijzen de dorpsverenigingen de ommetjes ook aan. "Sinds het samengaan van de gemeenten hebben we zo'n twaalf dorpen. Zo zie je dat nu mensen uit Millingen eens een ommetje maken rond Berg en Dal en andersom."

Beluister hier het gesprek met Tiny Wigman op Radio Gelderland:

Ommetjes populair in coronatijd

Sinds de coronacrisis hebben de ommetjes aan enorme populariteit gewonnen. Volgens de initiatiefneemster kun je het landschap het beste ontdekken met de hulp van lokale gebiedskenners. "Maar met 35.000 inwoners in de gemeente, is dat lastig." Daarom kwam ze met het idee om elke dorp zijn eigen favoriete ommetje te laten maken. Inmiddels zijn er tien dorpsommetjes klaar en zijn er nog eens drie in voorbereiding. Alle routes zijn aan elkaar te rijgen. 

De nominatie voor de landelijke LoopAward zou een kroon op het werk zijn. "Het wordt een spannende dag. Dit jaar is de gemeente Berg en Dal mede door deze ommetjes ook al uitgeroepen tot Wandelgemeente van het jaar, als deze prijs daar bij komt, dan ben ik daar natuurlijk heel blij mee". Wigman zit donderdag dan ook vol spanning voor de computer om de livestream van het congres te bekijken.

Presentator en wandelliefhebber Twan Huys zal dan de winnaar bekendmaken.

Deel dit artikel