Waterschap waarschuwt voor gladheid op dijken - Omroep Berg en Dal
Ankeiler: Dijkgraaf Co Verdaas van waterschap Rivierenland waarschuwt zijn medewerkers en mensen die naar het hoge water in de rivieren willen komen kijken voor 'extreme omstandigheden'.

TIEL - Dijkgraaf Co Verdaas van waterschap Rivierenland waarschuwt zijn medewerkers en mensen die naar het hoge water in de rivieren willen komen kijken voor 'extreme omstandigheden'. Volgens de dijkgraaf is het erg glad op de dijken en kunnen sneeuwduinen zeer verraderlijk zijn. Het schap adviseert iedereen zoveel mogelijk thuis te blijven.

Verdaas, die zelf buitendijks woont, zegt: "In de stad merk je het minder, maar hier in het buitengebied zijn extreme omstandigheden merkbaar en voelbaar. Op sommige plekken liggen sneeuwduinen van wel twee meter hoog, terwijl elders juist nauwelijks sneeuw ligt. Reden om heel goed op te passen."

Sommige gemeenten hebben dijkwegen en uiterwaarden afgesloten.

Hoogste stand

De Rijn heeft zondag de hoogste stand van 14,45 meter boven NAP bij Lobith bereikt. Maandag blijft die hoge waterstand naar verwachting onveranderd. De sneeuw heeft weinig invloed op de waterstand, want daarvan is in het stroomgebied van de Rijn in Duitsland en Zwitserland nauwelijks sprake.

Ook op de Maas is nog steeds sprake van verhoogde waterstanden. Stuwen staan open en waar nodig zijn schotbalken geplaatst om overstromingen te voorkomen.

Schaatsen

In combinatie met de vrieskou schept het hoge water natuurlijk mogelijkheden, maar het waterschap raadt af om op de uiterwaarden te gaan schaatsen. "In de uiterwaarde heb je stromingen, je hebt ondieptes", zegt woordvoerder Jelmer Krom. "Het waterpeil gaat natuurlijk verschillen dus dat is levensgevaarlijk. Dat moet je gewoon niet doen."

Zie ook: Dik pak sneeuw in Gelderland, volg ons liveblog

Deel dit artikel